Κοσμος

Route 66: Το Google Doodle για τον ιστορικό αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ (βίντεο)

Το απόλυτο road trip

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τη Route 66 στις ΗΠΑ τιμά με doodle η Google σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022
Τη Route 66 στις ΗΠΑ τιμά με doodle η Google σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022 © Google

Google doodle για τη Route 66, τον ιστορικό αυτοκινητόδρομο στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται το απόλυτο road trip.

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο σε έναν δρόμο που έχει αφήσει ιστορία στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την ιστορική διαδρομή Route 66. Τον εμβληματικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Σικάγο με την Καλιφόρνια και είναι γεμάτος με ρετρό εστιατόρια, ιδιόμορφα μοτέλ, ξεχωριστά art installation και εκπληκτικά τοπία.

Ο αυτοκινητόδρομος «Route 66», οποίος αποκαλείται από τους Αμερικανούς «the mother road», έχει την τιμητική του στη μουσική και στον κινηματογράφο, με τις αναφορές σε αυτήν την ιστορική διαδρομή να είναι πολλές.

Η Google τιμά με doodle τον αυτοκινητόδρομο Route 66, καθώς σαν σήμερα, το 1926, προτάθηκε για πρώτη φορά το όνομα «U.S. 66» για τη συγκεκριμένη διαδρομή που διασχίζει τις ΗΠΑ. Στο βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 30 δευτερολέπτων που συνοδεύει το doodle, η Google μας... ταξιδεύει σε αυτό το ιστορικό road trip για το οποίο έχουν δημιουργηθεί ολόκληρα playlist με τραγούδια.

Το ταξίδι στην Route 66 κατέχει περίοπτη θέση στον οπτικό πολιτισμό του δυτικού κόσμου και έχει πολλάκις εμφανιστεί σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και βίντεο κλιπ τραγουδιών: Ο οδηγός στο -ανοικτού τύπου- αυτοκίνητο (συνήθως κάντιλακ) διασχίζει τη διαδρομή, με τον άνεμο να φυσά απαλά, ωθώντας προς τα πίσω τα μαλλιά, την ώρα που το χέρι ακουμπά στην άκρη της πόρτας και η μουσική δεν σταματά να ακούγεται από το ραδιόφωνο.

Celebrating Route 66

Google Doodle για τη Route 66 - Ποιες πολιτείες των ΗΠΑ διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος 

Η Route 66 είναι μία μαγευτική διαδρομή που απλώνεται σε 3.948 χιλιόμετρα. Το road trip ξεκινά από το Σικάγο του Ιλινόις και καταλήγει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Συνολικά διασχίζει 8 πολιτείες των ΗΠΑ:

  • Ιλινόις,
  • Μισούρι,
  • Κάνσας,
  • Οκλαχόμα,
  • Τέξας,
  • Νέο Μεξικό,
  • Γιούτα,
  • Αριζόνα,
  • Νεβάδα και
  • Καλιφόρνια.

Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος αποτέλεσε το νέο οδικό δίκτυο από ήδη προϋπάρχοντες δρόμους, με μοναδική αλλαγή την ενιαία σηματοδότηση αυτών των δρόμων ως Route 66, έτσι ώστε να μην υπάρχει ασυνέχεια στη διαδρομή, όταν οι οδηγοί περνούσαν τα σύνορα ανάμεσα στις πολιτείες των ΗΠΑ. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η φήμη του απογειώθηκε, καθώς έδινε τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να περάσει με ευκολία από τη μία πολιτεία στην άλλη.

H Route 66, την οποία τιμά η Google σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022 με doodle, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί τουρίστες τη χρησιμοποιούσαν για να πάνε διακοπές σε διάσημα αξιοθέατα όπως Disneyland και Grand Canyon. Πολλά από τα μοτέλ κατά τη διάρκεια της διαδρομής έχουν μείνει ιστορικά.

Στα social media υπάρχουν βίντεο από το συγκεκριμένο road trip, καθώς αρκετοί Αμερικανοί το είχαν «όνειρο ζωής» να κάνουν αυτήν τη μαγευτική διαδρομή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Route 66 Road Trip: 14 Days Driving the Main Street of America

Η Route 66 στις ΗΠΑ - 4+1 ιστορικά στοιχεία για τον αυτοκινητόδρομο και το ιστορικό road trip

  • Ο αυτοκινητόδρομος U.S. Highway 66 κατέστησε για πρώτη φορά προσιτά τα ταξίδια σε όλη τη χώρα.
  • Το 1948 στην Καλιφόρνια οι αδελφοί McDonald ανοίγουν το πρώτο κατάστημα McDonald’s στον κόσμο κατά μήκος της Route 66. Αρχικά ήταν ένα εστιατόριο μπάρμπεκιου. Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε να σερβίρει burgers και milkshakes στους ταξιδιώτες, προκειμένου να τους εξυπηρετεί πιο γρήγορα.
  • Η Route 66, στην οποία αναφέρεται το Google Doodle, χρησίμευσε ως δρόμος διαφυγής για τις εκτοπισμένες οικογένειες κατά τη διάρκεια του Dust Bowl. Τη δεκαετία του 1930 μεγάλες καταιγίδες σκόνης σάρωσαν τις Μεγάλες Πεδιάδες, αναγκάζοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να ακολουθήσουν τον αυτοκινητόδρομο 66 για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στη Δύση.
  • Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ αναζήτησε έμπνευση για να γράψει «Τα Σταφύλια της Οργής» μέσα από αυτό το εμβληματικό road trip.
  • Ο αυτοκινητόδρομος περνά από εμβληματικές τοποθεσίες, γεμάτες εντυπωσιακά αξιοθέατα. Από έναν κρατήρα μετεωρίτη 50.000 ετών στη βόρεια Αριζόνα μέχρι τις γεμάτες γκράφιτι Cadillac στο Amarillo του Τέξας.

Cadillac Ranch History - Amarillo Texas

Doodle - Τι είναι - Γιατί το δημιούργησε η Google

To doodle δημιουργήθηκε από την Google για να γιορτάζονται γεγονότα, επέτειοι και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων προσωπικοτήτων που έμειναν στην ιστορία. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν σε φεστιβάλ στη Νεβάδα τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα είχε απήχηση και έκτοτε καθιερώθηκε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ