Κοσμος

ΗΠΑ: Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από την επίθεση στον Μουράτοφ

Πρόκειται για τον εκδότη της Novaya Gazeta

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πίσω από μια χημική επίθεση στον Ντμίτρι Μουράτοφ, τον εκδότη της ρωσικής ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πίσω από μια χημική επίθεση στον Ντμίτρι Μουράτοφ, τον βραβευμένο με Νόμπελ ειρήνης εκδότη της ρωσικής ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. 

Ο Μουράτοφ έχει πει προηγουμένως ότι επιβιβάστηκε σε ένα τρένο στις 18 Απριλίου με προορισμό από τη Μόσχα προς την πόλη Σαμάρα, όταν ένας δράστης του πέταξε κόκκινη μπογιά που περιείχε ασετόν, λέγοντας: «Μουράτοφ, αυτό είναι για σένα από τα αγόρια μας».

Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram φωτογραφίες του προσώπου και του σώματός του καλυμμένα με κόκκινη λαδομπογιά, λέγοντας ότι τα μάτια του «καιγόταν τρομερά» μετά την επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι Ντμίτρι Μουράτοφ είχε γνωστοποιήσει ότι θα δωρίσει το Νόμπελ του -προκειμένου να δημοπρατηθεί- για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

 «Η Νόβαγια Γκαζέτα και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων», ανέφερε προ ημερών ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με το όνομα του διευθυντή της Ντιμίτρι Μουράτοφ. «Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο».

Ο Μουράτοφ, που έλαβε το βραβείο από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, αφιέρωσε το βραβείο του πέρυσι στη μνήμη έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.

Από τότε που ιδρύθηκε η Novaya Gazeta από τον Μουράτοφ και τους συνεργάτες του το 1993, έχει καλύψει μερικά από τα πιο ευαίσθητα θέματα της χώρας, όπως οι πόλεμοι στην Τσετσενία, η δίωξη της κοινότητας LGBTQ+ και η διαφθορά της ρωσικής κυβέρνησης εντός και εκτός της χώρας.

Έξι από τους δημοσιογράφους της, συμπεριλαμβανομένης της Anna Politkovskaya, σκοτώθηκαν ως αντίποινα για το ρεπορτάζ τους.

Η εφημερίδα ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου ότι ανέστειλε την έκδοσή της για όσο διαρκεί ο πόλεμος αφού έλαβε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την κρατική λογοκρισία, Roskomnadzor.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ