Κοσμος

ΗΠΑ: Πάνω από 200 παιδιά μεταναστών ενώθηκαν ξανά με τις οικογένειές τους

Είχαν χωριστεί από τους γονείς τους επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόσφυγες σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα με το Μεξικό
Πρόσφυγες © EPA / CRISTOBAL HERRERA

ΗΠΑ: Οικογένειες μεταναστών επανενώθηκαν μετά τον χωρισμό τους επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ - Η υπόσχεση Μπάιντεν και η αποζημίωση.

Πάνω από 200 παιδιά μεταναστών, που χωρίστηκαν από τους γονείς τους επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην εξουσία, ενώθηκαν ξανά με τις οικογένειές τους, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.

«Ως τώρα, έχουμε επανενώσει πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους και υπολογίζουμε πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα» από τις οικογένειές τους, ανέφερε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με 500 γονείς και περίπου 400 παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία επανένωσης με τους δικούς τους, διευκρίνισε ο υπουργός.

Επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, δυνάμει της λεγόμενης πολιτικής «μηδενικής ανοχής» έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2018, τουλάχιστον 4.000 ανήλικοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Με βάση έγγραφα της αμερικανικής δικαιοσύνης, ωστόσο, ο αριθμός τους ήταν ακόμη υψηλότερος, έφθασε τα 5.500.

 

ΗΠΑ - Επανένωση οικογενειών: Η υπόσχεση Μπάιντεν και η αποζημίωση στις οικογένειες

Ήδη προτού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2021, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να ασκήσει πιο «ανθρώπινη» πολιτική όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε ομάδα εργασίας για να επανενωθούν τα παιδιά και οι γονείς που χωρίστηκαν στα σύνορα.

«Θα τους επιτρέψουμε να επανενωθούν εδώ στις ΗΠΑ και θα τους δώσουμε ανθρωπιστική άδεια (παραμονής) ώστε να έχουν κάποια σταθερότητα για περίοδο τριών ετών, ανανεώσιμη κατά περίπτωση», ανέφερε ο κ. Μαγιόρκας.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει πει πως τάσσεται υπέρ της χορήγησης χρηματικής αποζημίωσης στις οικογένειες των μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα, όμως η κυβέρνησή του εγκατέλειψε τον Δεκέμβριο του 2021 τις διαπραγματεύσεις με δικηγόρους που τις εκπροσωπούν, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο να κλειστεί συμφωνία στο μέλλον. Οι αιτούντες, που θέλουν να τους δοθούν αποζημιώσεις για τα ψυχικά τραύματα που τους προκάλεσε ο χωρισμός τους, έχουν αναγγείλει πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε την Τετάρτη λεπτομερειακά σε σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών: προβλέπει αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων και άλλων δημοσίων λειτουργών στη μεθόριο, τη στοχοποίηση των διακινητών, την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη χορήγηση βοήθειας σε οργανώσεις που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο. Η υλοποίηση του σχεδίου ωστόσο «θα πάρει χρόνο, και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Κογκρέσου, των πολιτειών και των τοπικών αιρετών, μη κυβερνητικών οργανώσεων», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ