Κοσμος

HΠΑ: Στην Ουκρανία η περιουσία που κατάσχεται από Ρώσους ολιγάρχες

Πρόταση του προέδρου Μπάιντεν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νομοθετική πρόταση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες αναμένεται να καταθέσει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν θα προτείνει νέα νομοθετικά μέτρα, προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν να χρησιμοποιηθούν για την πολεμική προσπάθεια, ενώ το συνολικό πακέτο βοήθειας αναμένεται να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η δέσμη μέτρων θα «θεσπίσει νέες αρχές για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη ρωσική κλεπτοκρατία, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη στήριξη της Ουκρανίας και θα ενισχύσει περαιτέρω τα σχετικά εργαλεία επιβολής του νόμου», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

 

 

Με φόντο τα παραπάνω, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο πως προχωρά παράλληλα και στη σύσταση μιας νέας ομάδας κρούσης με τη συμμετοχή στελεχών από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και τμήματα (από το FBI, τις υπηρεσίες πληροφοριών κ.ά.), της «Task Force KleptoCapture», στόχος της οποίας θα είναι να συντονίσει το έργο της επιβολής κυρώσεων κατά «διεφθαρμένων Ρώσων ολιγαρχών».

Οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας ελέγχουν περίπου το 30% του πλούτου της χώρας, ποσοστό μεγάλο εάν συγκριθεί με τα αντίστοιχα σε Γερμανία και ΗΠΑ (περίπου 15%), όπως έχει υπολογίσει η Washington Post. Μεγάλο μέρος του πλούτου τους το έχουν «παρκαρισμένο» σε υπεράκτιους off-shore φορολογικούς παραδείσους, ενώ πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζονται από τη Δύση και ως όργανα του Κρεμλίνου που έχουν στηρίξει τον ίδιο τον Πούτιν και όσα εκείνος προωθεί εντός αλλά και εκτός των ρωσικών συνόρων.  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ