Κοσμος

«Βέτο» Ολάντ για συνεργασία Σοσιαλιστών με Μελανσόν

«Ποτέ στην ιστορία της αριστεράς δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Φρανσουά Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ © EPA

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι διαφωνεί στο ενδεχόμενο να υπάρξει προεκλογική συμφωνία του κόμματός του με τον Μελανσόν.

«Βέτο» στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν ασκεί ο Φρανσουά Ολάντ. Ερωτηθείς από την Franceinfo, ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παρουσιάστηκε αντίθετος με αυτό το σενάριο καθώς όπως τόνισε πως σε τέτοια περίπτωση θα εκλεγούν μόνο οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Ποτέ στην ιστορία της αριστεράς δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο. Θα ήταν απαράδεκτο ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα. Αν αυτή η πρόταση Μελανσόν γίνει δεκτή είναι γιατί η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει αποφασίσει να το εξαφανίσει» και πρόσθεσε ότι «αν η Ανυπότακτη Γαλλία δεν θέλει να δώσει χώρο στους συμμάχους της δεν καταλαβαίνω γιατί οι σύμμαχοί της θα ήθελαν να θυσιαστούν».

Ακόμα, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την δυσαρέσκεια και αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συμφωνίας Μελανσόν-Σοσιαλιστικού κόμματος καθώς τα πολιτικά προγράμματα των δύο κομμάτων δεν είναι συμβατά. 

«Αν τα προγράμματα γίνονται για να εφαρμόζονται, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να δείξει ανυπακοή στις ευρωπαϊκές συμφωνίες και οδηγίες; Ότι η επόμενη κυβέρνηση, αν δημιουργηθεί, και αν είχε την πλειοψηφία, θα έπρεπε να οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ; Να μην αποστέλλει πλέον βοήθεια στους Ουκρανούς, ούτε να τους στηρίζει με στρατιωτικά μέσα; Γιατί αυτές είναι οι θέσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν και της Ανυπότακτης Γαλλίας», είπε.

Ακολούθως, ο Ολάντ μίλησε και για το ισχνό προβάδισμα της Αλ Ινταλγκό για την προεδρία του Σοσιαλιστικού κόμματος:

«Εδώ και πέντε χρόνια το κόμμα έπρεπε να είχε εργαστεί, να είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, να είχε αναπτύξει μια σχέση με την κοινωνία και με τη νέα γενιά. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα εκπροσώπησης», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον Μελανσόν τονίζοντας πως «τα αριστερά κόμματα δεν είμαστε ασύμβατα, όποιος το λέει αυτό θέλει στην πραγματικότητα να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στους φιλελεύθερους. Υπάρχουν ασυμφωνίες με την Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά μια συμμαχία δεν σημαίνει υποταγή, ο καθένας θα διατηρήσει την ταυτότητά του. Δεν φοβάμαι ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα θα απορροφηθεί από το κόμμα του Μελανσόν. Δεν φοβάμαι καθόλου μια λαϊκή συμμαχία για την κοινωνική και οικολογική δικαιοσύνη, η οποία θα εκφραζόταν με δύναμη για να κερδίσει το παιχνίδι από τη δεξιά και την ακροδεξιά. Αντίθετα, αυτό που φοβάμαι κυρίως είναι οι εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ κομμάτων της αριστεράς, οι οποίες αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στην Μαρίν Λεπέν», είπε και πρόσθεσε: «Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι ο χώρος τους δεν βρίσκεται πλέον στην αριστερά αλλά αλλού, στον χώρο του Μακρόν, για παράδειγμα, τότε να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ