Κοσμος

Αμάλ Κλούνεϊ στον ΟΗΕ: «Η Ουκρανία είναι σήμερα ένα σφαγείο»

Η τοποθέτηση της Αμάλ Κλούνεϊ στον ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αμάλ Κλούνεϊ μίλησε στον ΟΗΕ
Αμάλ Κλούνεϊ © EPA / JUSTIN LANE

Αμάλ Κλούνεϊ στον ΟΗΕ: Τι είπε για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα

H Αμάλ Κλούνεϊ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προέτρεψε τις χώρες στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη να επικεντρωθούν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία είναι, σήμερα, ένα σφαγείο. Ακριβώς στην καρδιά της Ευρώπης», είπε η Αμάλ Κλούνεϊ σε άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λογοδοσία στην Ουκρανία, που διοργανώθηκε από τη Γαλλία και την Αλβανία.

Η Κλούνεϊ αναφέρθηκε σε μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του 2017 για την έγκριση ενός μέτρου το οποίο βοήθησε να ασκήσει πίεση για τη συλλογή, διατήρηση και αποθήκευση αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Την ίδια χρονιά γεννήθηκαν ο γιος και η κόρη της, που απέκτησε με τον Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Τα παιδιά μου είναι πλέον σχεδόν 5 ετών και μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΟΗΕ είναι αρχειοθετημένα – επειδή δεν υπάρχει διεθνές δικαστήριο για να δικάσει το ISIS», είπε η Αμάλ Κλούνεϊ. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο χειρίζεται εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες δεν έχει δικαιοδοσία επειδή το Ιράκ και η Συρία δεν είναι μέλη.

Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι μέλος μιας διεθνούς νομικής ομάδας εργασίας που συμβουλεύει την Ουκρανία για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για τα θύματα της Ουκρανίας.

Human rights lawyer Amal Clooney pushes for Ukraine war crimes justice at UN

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ