Κοσμος

Ιστορική απόφαση στην Ιταλία: Τα νεογέννητα θα αποκτούν τα επώνυμα και των δύο γονέων

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας χαιρέτησαν την εξέλιξη αυτή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με σημερινή του απόφαση, το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ότι τα παιδιά που γεννιούνται θα πρέπει να αποκτούν, αυτόματα, τα επώνυμα και των δυο γονέων.

Πλέον, τα παιδιά θα μπορούν να φέρουν το ένα από τα δυο επώνυμα, μόνο αν οι γονείς έχουν δώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με τους ιταλούς ανώτατους δικαστές, ο μέχρι τώρα κανόνας της αυτόματης απόκτησης μόνον του πατρικού επωνύμου, «ζημιώνει την ταυτότητα του παιδιού και αποτελεί διάκριση». Η απόφαση, φυσικά, αφορά όλα τα παιδιά, τόσο παντρεμένων, όσο και ανύπαντρων γονέων και τις υιοθεσίες.

Για να ισχύσει ο νέος αυτός κανόνας, θα πρέπει να τροποποιηθεί, όμως, από το ιταλικό κοινοβούλιο, η ισχύουσα νομοθεσία. Τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας έκαναν λόγο για «απόφαση ιστορικής σημασίας». 

Μέχρι σήμερα ένα τέκνο έγγαμου ζεύγους έπρεπε πάντα να φέρει το επώνυμο του πατέρα, μολονότι ο κανόνας αυτός δεν ήταν απότοκος γραπτού δικαίου. Παρά τις συνεχείς αρνήσεις των ιταλικών δικαστηρίων, εν τέλει το Συνταγματικό Δικαστηρίο της Ιταλίας αποφάσισε ότι το σύστημα που ίσχυε, και προέβλεπε την υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα, βασίζονταν σε μία πατριαρχική αντίληψη περί οικογένειας και εξουσίας του πατέρα, είχε τις ρίζες του στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και δεν ήταν πλέον συμβατό με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.  

Σημειώνεται ότι το 2014 το ΕΔΔΑ είχε δικαιώσει ένα παντρεμένο ζευγάρι Ιταλών, το οποίο ήθελε να δοθεί στο παιδί τους το επώνυμο της μητέρας, αλλά η Ιταλική δικαιοσύνη δεν το επέτρεψε. Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι η υποχρεωτική ονοματοδοσία του παιδιού με το επώνυμο του πατέρα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις και συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ