Κοσμος

«Περίεργοι» θάνατοι ρώσων μεγαλοστελεχών μέσα σε λίγες μέρες εγείρουν υποψίες

Τα ρωσικά μέσα τις απέδωσαν άμεσα σε αυτοκτονίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύο περίεργοι θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών αυξάνουν τη λίστα με τα νεκρά στελέχη ρωσικών κολοσσών
Ρωσική αστυνομία (Φώτο Αρχείου)| ΦΩΤΟ: UNSPLASH

Δύο Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν νεκροί μαζί με τις οικογένειές τους μέσα σε 48 ώρες υπό μυστηριώδεις συνθήκες εγείροντας υποψίες για «δάχτυλο» του Κρεμλίνου.

Την δική του εκδοχή για τους θανάτους δυο ρώσων αξιωματούχων έδωσε σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης το πρώην στέλεχος της Gazprombank Ιγκόρ Βολόμπουεφ o οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση που κατείχε στη ρωσική τράπεζα.

Το πτώμα του Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής τράπεζας Gazprombank, βρέθηκε μαζί με τα πτώματα της γυναίκας και της κόρης του στο διαμέρισμα της οικογένειας στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 18 Απριλίου.

Στην υπόθεση αυτή, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη Ρωσία μετέδωσαν ότι η σύζυγός του ήταν έγκυος από άλλο άνδρα και ο 51χρονος τη βασάνισε για αρκετές ώρες πριν τη σκοτώσει προκειμένου να την κάνει να ομολογήσει την απιστία της. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η γυναίκα απάτησε το σύζυγό της με τον οδηγό του, ο οποίος το έσκασε στη Μολδαβία. Άλλες πηγές πάντως, διαψεύδουν ότι η γυναίκα ήταν έγκυος, ενώ η εκδοχή της «ζήλιας» δεν εξηγεί γιατί βρέθηκε νεκρή και η κόρη του ζευγαριού.

Ο Αβάγιεφ ήταν πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ.

«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Αvayev πυροβόλησε την 13χρονη κόρη του και αυτοκτόνησε. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Η αυτοκτονία του σκηνοθετήθηκε», τόνισε και εκτίμησε ότι μπορεί να τον «έφαγαν» γιατί γνώριζε πάρα πολλά.  Σύμφωνα με τον Βολομπούεφ ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε και ο πιθανότερος λόγος είναι πως «ήξερε πάρα πολλά» καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank – ίσως και του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τετάρτη, ο ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός Telecinco ανέφερε ότι ο Σεργκέι Προτοσένια– πρώην στέλεχος της Novatek – πέθανε με εντυπωσιακά παρόμοιο τρόπο. Ο Ρώσος, η σύζυγός του και η 18χρονη κόρη του βρέθηκαν όλοι νεκροί στη βίλα τους στην πολυτελή ισπανική παράκτια πόλη Lloret de Mar. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, ανέφερε το Telecino, οι αρχικές έρευνες φάνηκε να δείχνουν ότι οι θάνατοι της οικογένειας προήλθαν από φόνο-αυτοκτονία.

Ωστόσο, το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο El Punt Avui ανέφερε αργότερα ότι οι ανακριτές δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου εμπλεκόμενου που να διέπραξε τριπλή δολοφονία.

Για την υπόθεση Προτοσένια ανέφερε ότι είναι αρκετές οι ομοιότητες και πως ούτε σε αυτή την περίπτωση «κολλάει» η εκδοχή της αυτοκτονίας. Ο Προτοσένια ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Όλες αυτές οι ιστορίες είναι περίεργες. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία. Δεν μου ‘’κολλάει’’», τόνισε.

Οι θάνατοι των δύο ανδρών και των οικογενειών τους έρχονται αφότου οι Ρώσοι ολιγάρχες Λεοντίντ Σουλμάν και Αλεξάντρ Τιουλάκοφ βρέθηκαν νεκροί υπό μυστηριώδεις συνθήκες νωρίτερα αυτό το έτος. Ο πρώτος επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών Invest της Gazprom, βρέθηκε με τραύματα από μαχαίρι στους καρπούς του, ενώ ο δεύτερος βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα γκαράζ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ