Κοσμος

Δεύτερος θάνατος από Έμπολα στο βορειοδυτικό Κονγκό

Δεν συνδέεται με την προηγούμενη επιδημία του Έμπολα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεύτερος θάνατος από Έμπολα στο βορειοδυτικό Κονγκό - Η ανακοίνωση του ΠΟΥ, το πρώτο θύμα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δεύτερος ασθενής με Έμπολα πέθανε στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοίνωσε σήμερα (26/4) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μερικές ημέρες μετά την εμφάνιση νέου ξεσπάσματος της θανατηφόρας επιδημίας στη χώρα.

Γενετικά τεστ έδειξαν ότι μια μόλυνση που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί νέο συμβάν το οποίο δεν συνδέεται με την προηγούμενη επιδημία του Έμπολα το τέλος της οποίας κηρύχθηκε τον Δεκέμβριο, διευκρίνισε χθες Δευτέρα ο ΠΟΥ στο Twitter.

Ο δεύτερος ασθενής που υπέκυψε ήταν μια γυναίκα, συγγενής του πρώτου κρούσματος, επεσήμανε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Έμπολα στον Κονγκό: 31χρονος φοιτητής το πρώτο θύμα

Ο πρώτος ασθενής, ένας 31χρονος φοιτητής, εμφάνισε συμπτώματα στις 5 Απριλίου, αλλά δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια παρά περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα. Στις 21 Απριλίου διακομίστηκε σε κέντρο θεραπείας Έμπολα στην Μπαντάκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ισημερινού της ΛΔ Κονγκό, όπου και πέθανε την ίδια ημέρα.νΤο πρώτο κρούσμα είχε περίπου 74 επαφές οι οποίες παρακολουθούνται.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν 13 ξεσπάσματα του Έμπολα, περιλαμβανομένου ενός την περίοδο 2018-2020 στα ανατολικά που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους, ο δεύτερος μεγαλύτερος απολογισμός από τη νόσο.

Το 2021 επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα. Το 2020, στην Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Έμπολα: Πότε ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά - Κυκλική η εκδήλωση επιδημιών

Από το 2018, η εκδήλωση επιδημιών του Έμπολα έχει γίνει κυκλική, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά) και τους μήνες που ακολουθούν στις επαρχίες Κίβου και Ιτούρι (βορειοανατολικά), παρατήρησαν ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2021, επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα. Το 2020, στη Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Σήμερα, οι ομάδες που μάχονται εναντίον του Έμπολα διαθέτουν δύο θεραπείες, που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA): το REGN-EB3, κοκτέιλ τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων, και το mAb114, μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται εμπορικά με την ονομασία Ebanga. Οι γιατροί αξιοποιούν επίσης το εμβόλιο κατά του Έμπολα που αποκαλείται rVSV-ZEBOV για να σπάνε την αλυσίδα της μετάδοσης, προχωρώντας σε ανοσοποίηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ