Κοσμος

H πολιτεία της Φλόριντα θέλει να στερήσει όλα τα ειδικά προνόμια της Disney

Εν μέσω της διαμάχης για το λεγόμενο «Dont say gay»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Don't Say Gay»: Ο αμφιλεγόμενος νόμος της Φλόριντα κατά της LGBT κοινότητας και ο ρόλος της Disney - Γιατί την κατηγορούν για ομοφοβία
Μια από τις εισόδους της Disney στην Φλόριντα © Getty Images/Ideal Image

Η γερουσία της Φλόριντα ενέκρινε νόμο που θέλει να καταργήσει τα ειδικά προνόμια της Walt Disney World στις ιδιοκτησίες της στην πολιτεία.

Αν τελικά ο νόμος εγκριθεί θα μπορούσε να έχει τεράστιες φορολογικές επιπτώσεις για την Disney, της οποίας τα θεματικά πάρκα έχουν μετατρέψει το Ορλάντο σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.  Το νομοσχέδιο θα καταργήσει την περιφέρεια Reedy Creek Improvement, όπως είναι γνωστή «η κυβέρνηση της Disney», καθώς και μια χούφτα άλλες παρόμοιες περιφέρειες μέχρι τον Ιούνιο του 2023. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί την τελευταία του Ντε Σάντις ο οποίος πλασάρει τον εαυτό του ως πιθανό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Αν η Disney θέλει να ξεκινήσει μια μάχη, διάλεξε τον λάθος άνθρωπο», έγραψε ο ΝτεΣάντις σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων την Τετάρτη. «Ως κυβερνήτης, εκλέχθηκα για να βάλω τον λαό της Φλόριντα πάνω απ' όλα και δεν θα επιτρέψω σε μια αστεία εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια να διοικεί την πολιτεία μας».

​Η δημιουργία της περιοχής Reedy Creek Improvement και ο έλεγχος που έδωσε στην Disney επί 27.000 στρεμμάτων (11.000 εκταρίων) στη Φλόριντα, ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο στα σχέδια της εταιρείας να χτίσει κοντά στο Ορλάντο τη δεκαετία του 1960. Οι αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν ότι χρειάζονταν αυτονομία για να σχεδιάσουν μια φουτουριστική πόλη μαζί με το θεματικό πάρκο. Ωστόσο, η πόλη δεν υλοποιήθηκε ποτέ- αντίθετα, μεταμορφώθηκε στο θεματικό πάρκο Epcot.

Η πίεση για την «τιμωρία» της Disney ήρθε αφού ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πολιτικές δωρεές στην πολιτεία και δήλωσε ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει οργανώσεις που εργάζονται για να αντιταχθούν στον νέο νόμο της πολιτείας που περιορίζει τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτοποίησης φύλου στην τάξη.

Η διαμάχη για τον νόμο Don't Say Gay

Τα μέτρα, που προωθούνται από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Ρον ΝτεΣάντις, έρχονται καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε διαμάχη με τη Disney μετά την κριτική της εταιρείας σε έναν νέο νόμο του που απαγορεύει τη διδασκαλία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη. Η πρόσφατη νομοθεσία της Φλόριντα ορίζει να «μην πεις τη λέξη ομοφυλόφιλοι». Ο νόμος αυτός φυσικά, προσβάλλει υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκουν στην LGBT κοινότητα.  

Οι Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θεωρούν ότι οι γονείς και όχι οι δάσκαλοι θα πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για θέματα σχετικά με το φύλο τους ή τη σεξουαλικότητά τους, κατά τα πρώτα χρόνια της μόρφωσής τους. Απαγορεύονται  λοιπόν, στη Φλόριντα τα μαθήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών. Επίσης, θεωρούν πως δεν είναι σωστό τα παιδιά να λαμβάνουν σχετικά μηνύματα, μέσω ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ