Κοσμος

Λιθουανία: Πώς κατάφερε να απαλλαχθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Θα παίρνει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και το Κατάρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
φυσικο άεριο
Φυσικό αέριο © EPA Pool

Η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Η χώρα της Βαλτικής αξιοποίησε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια προετοιμασία που είχε ουσιαστικά ξεκινήσει πριν από περίπου δώδεκα χρόνια.  Ήδη από το 2014 λειτουργεί στις λιθουανικές ακτές της Βαλτικής και ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU Independence.

Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης απεξάρτησης, το Βίλνιους έχει κάνει γνωστό πως πρόκειται να διακόψει και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αν και αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει συνδεδεμένο με το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.  

«Ο λιθουανικός πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU Independence θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χρήσιμο παράδειγμα» για εκείνες τις χώρες που θέλουν απομακρυνθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνει σε δημοσίευμά του η ευρωπαική έκδοση του Politico. 

Αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, πως έργα τύπου FSRU ταιριάζουν περισσότερο σε μικρές χώρες όπως είναι η Λιθουανία η οποία καταναλώνει 2 με 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Αντιθέτως, χώρες όπως η Γερμανία, που χρειάζονται περί τα 90 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να εντάξουν όχι έναν αλλά περισσότερους σταθμούς FSRU στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει και άλλα πρότζεκτ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ