Κοσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε «ανεπιφύλακτα» συγγνώμη για το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Μετά το πρόστιμο που επεβλήθη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA / NEIL HALL

Βρετανία - Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη στο κοινοβούλιο για το πάρτι γενεθλίων στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε «ανεπιφύλακτα» συγγνώμη σήμερα από το κοινοβούλιο επειδή παραβίασε τους κανόνες για την ανάσχεση του κορωνοϊού, όταν οργάνωσε συγκέντρωση με την ευκαιρία των γενεθλίων του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά την έρευνα που έχει ξεκινήσει, η αστυνομία του επέβαλε πρόστιμο για το πάρτι.

Πρόστιμα επιβλήθηκαν στον Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενώ η Βουλή των Κοινοτήτων είχε διακόψει τις συνεδριάσεις της λόγω των εορτών του Πάσχα. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την Πέμπτη εάν θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάρος του Τζόνσον για παραπλάνηση του Σώματος, επειδή δήλωσε επανειλημμένα ότι τηρούσε τους κανόνες για την πανδημία.

«Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, κατά την πρώτη διαθέσιμη συνεδρίαση (της Βουλής) για να επαναλάβω την ολόψυχη συγγνώμη μου στη Βουλή (των Κοινοτήτων). Μόλις έλαβα την ειδοποίηση αντιλήφθηκα την οδύνη και τον θυμό και είπα ότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να περιμένει κάτι καλύτερο από τον πρωθυπουργό», είπε ο Μπόρις Τζόνσον επιμένοντας ότι δεν παραπλάνησε σκοπίμως τους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν είχε αντιληφθεί αρχικά ότι η συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2020, παραβίαζε τους κανόνες. «Δεν μου πέρασε από το μυαλό τότε, ούτε αργότερα, ότι μια συγκέντρωση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ακριβώς πριν από μια κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση με αντικείμενο τη στρατηγική αντιμετώπισης της Covid-19, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση των κανόνων. Επαναλαμβάνω ότι ήταν δικό μου λάθος και ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη», πρόσθεσε.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών, ο Μαρκ Χάρπερ, πρώην υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, πήρε τον λόγο αμέσως μετά και κάλεσε τον Τζόνσον να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «δεν του αξίζει το σημαντικό αξίωμα που κατέχει». Ο Χάρπερ έχει υποβάλει μια επιστολή δυσπιστίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

IN FULL: Boris Johnson faces MPs for first time since 'Partygate' fines

Βρετανία: Πάνω από 50 πρόστιμα για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Έρευνα διεξάγει η βρετανική αστυνομία για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και ήδη έχει προχωρήσει στην επιβολή περισσοτέρων από 50 προστίμων για παραβιάσεις των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού.

Η αστυνομία ερευνά 12 συγκεντρώσεις που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ και την Προεδρία της Κυβέρνησης ύστερα από εσωτερική έρευνα που κατέληξε ότι μέλη του προσωπικού του Τζόνσον συμμετείχαν σε πάρτι με κατανάλωση αλκοόλ, με τον ίδιο τον Βρετανό ηγέτη να συμμετέχει σε κάποια από αυτά. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από το πρωθυπουργικό γραφείο, που έχει δηλώσει ότι θα κάνει γνωστή την επιβολή προστίμου στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν αρχικά 20 ειδοποιητήρια για πρόστιμο και ότι συνεχίζει να υπάρχει η πιθανότητα έκδοσης και άλλων προστίμων. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουμε αυτή την έρευνα με ταχείς ρυθμούς, αυτό περιλαμβάνει το ότι συνεχίζουμε να αξιολογούμε σημαντικό όγκο ερευνητικού υλικού, από το οποίο μπορεί να προκύψουν περαιτέρω παραπομπές», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση. Τα πρόστιμα επιβεβαίωσαν ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα που στόχο είχαν την προστασία των πολιτών απέναντι στη COVID-19 παραβιάστηκαν από αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ που τα σχεδίασαν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ