Κοσμος

Η Σαγκάη, το δυστοπικό Πάσχα της Ελένης Οικονόμου και η ζωή στο lockdown

«Καταλαβαίνω ότι όλο αυτό γίνεται για το καλό μας, το κράτος δεν θέλει το κακό του πολίτη θεωρώ - τώρα αν γίνεται με τον λάθος τρόπο θα δείξει».

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 824
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eleni-oikonomou.jpg

H Ελένη Οικονόμου, κάτοικος Σαγκάης, μιλά στην ΑΤΗENS VOICE για το πρωτοφανές lockdown που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης

Σκηνές βγαλμένες από κάποια sci-fi ταινία θυμίζει το ρομπότ-σκύλος στους άδειους δρόμους της Σαγκάης που προειδοποιεί τους πολίτες να μη βγουν στους δρόμους μετά την αύξηση των κρουσμάτων Omicron από τον περασμένο μήνα. Drone επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις για τους περιορισμούς ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει κατοίκους στα μπαλκόνια να διαμαρτύρονται ή και να ουρλιάζουν ενώ ταυτόχρονα κάνουν λόγο για ελλείψεις στα τρόφιμα. Ανάμεσα στα 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης είναι και η Ελένη Οικονόμου, που μένει στη Σαγκάη εδώ και έναν χρόνο. Περιγράφει στην ATHENS VOICE τον τρόπο με τον οποίο βιώνει το πρωτοφανές lockdown.

Ελένη Οικονόμου-κάτοικος Σαγκάης

«Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου με μια 24ωρη καραντίνα που έγινε 48ωρη, ώσπου πάρθηκε η απόφαση για το ολικό lockdown καθώς τα κρούσματα εξακολουθούσαν να ανεβαίνουν, με τους περισσότερους να είναι ασυμπτωματικοί. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα δεν φαίνεται να μειώνονται ιδιαίτερα και δεν γνωρίζουμε πότε θα λήξει η καραντίνα (φήμες λένε για τέλη Μαΐου).

Το συγκρότημα που μένω αποτελείται από 69 πολυκατοικίες με 20 ορόφους η κάθε μία. Συμμετείχα στο κάλεσμα να βγούμε στα μπαλκόνια και τραγουδήσουμε κάποια τραγούδια για λόγους εμψύχωσης. Κατά τα άλλα είμαστε κλεισμένοι μέσα όλο αυτό το διάστημα και ό,τι βλέπετε στα social media για εμάς, από εκεί τα βλέπω κι εγώ, σίγουρα ανάμεσά τους κυκλοφορούν και κάποια fake news. Υπάρχουν φυσικά ποινές για όποιον παραβιάσει τα μέτρα, τις οποίες δεν θα ήθελα να τις μάθω. Αν κάποιος δεν αντέχει τους κανονισμούς μπορεί να φύγει από τη χώρα. Για να φύγεις όμως εκτός Σαγκάης δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Χρειάζεται αρχικά μια άδεια από το συγκρότημα που μένεις ώστε να μπορέσεις να βγεις έξω από αυτό. Έπειτα πρέπει να πάρεις ταξί, εξουσιοδοτημένο με ένα ειδικό pass για να σε πάει στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνεις τεστ και να σε περιμένει ώσπου να πάρεις τα αρνητικά αποτελέσματα για να σε μεταφέρει το ίδιο στο αεροδρόμιο. Εκεί θα κάνεις κι ένα επιπλέον self test επιτόπου και αν είναι κι αυτό τυπικά οκ μπορείς να πάρεις την πτήση σου.

Βίντεο που μας έστειλε η Ελένη Οικονόμου από το μπαλκόνι της:

Οι άνθρωποί μας σε όλο αυτό που περνάμε είναι κυρίως οι εθελοντές τους ξεχωρίζουμε από τις λευκές στολές τους-, που βοηθούν με τις προμήθειες, τη γλώσσα, βγάζουν τα κατοικίδια βόλτα, αλλά και οι υπόλοιποι ένοικοι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Τα μαγαζιά πλέον δημιουργούν ειδικά πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης, τα emergency boxes που περιλαμβάνουν γάλα, νερό, χαρτί υγείας, λαχανικά φρούτα και κρέας. Διαλέγουμε τι θέλουμε κι ο εθελοντής κάνει μια μαζική παραγγελία, τον πληρώνουμε και πηγαίνει να τα παραλάβει για εμάς, τα απολυμαίνει στην είσοδο της πολυκατοικίας και κατεβαίνουμε ένας-ένας για να μας τα μοιράσει. Το κράτος ανά διαστήματα μας μοιράζει δωρεάν κάποια τρόφιμα. Οι ένοικοι χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή, το WeChat προκειμένου να οργανώνουμε τις παραγγελίες μας. Μέσα από εκεί ο ένας βοηθάει τον άλλον - δεν έχεις λεμόνια ζητάς και θα σου δώσει κάποιος γείτονας. Γάλα για το παιδί μου πήρα από μια άλλη ένοικο της πολυκατοικίας. Κάποια προϊόντα έχουν εξαντληθεί από τα ράφια και άλλα γίνεται απλά όλο και πιο δύσκολο να τα βρεις, όπως το νερό. Για αυτό πρέπει να είσαι προνοητικός, δεν περιμένεις να τελειώσει το τελευταίο μπουκάλι νερό στο σπίτι σου για να παραγγείλεις, παίρνεις από πριν κούτες.

Το εσωτερικό ενός emergency box

Είναι δύσκολο που περνάω το Πάσχα μου έτσι αλλά τουλάχιστον είμαι σπίτι με την οικογένειά μου κι όχι στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα με αυτούς που νοσούν από covid. Σκέφτομαι να προσπαθήσω να βρω κάποια προϊόντα για να φτιάξω κάτι παραδοσιακό και να γιορτάσουμε κάπως στο σπίτι με τον άντρα και το παιδί μου και θα μιλήσω με τους δικούς μου διαδικτυακά. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο ανθρώπινα με τους συγγενείς μου. Αυτό που μάθαμε το διάστημα που είμαστε σε καραντίνα είναι ότι χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία, θετική σκέψη και προσπάθεια να συνεχίσουμε το καθημερινό πρόγραμμα που είχαμε στον βαθμό που γίνεται. Καταλαβαίνω ότι όλο αυτό γίνεται για το καλό μας, το κράτος δεν θέλει το κακό του πολίτη θεωρώ - τώρα αν γίνεται με τον λάθος τρόπο θα δείξει. Το ηθικό πρέπει να είναι ακμαίο, να πληροφορούμαστε με μέτρο αφού το να παρακολουθείς εμμονικά τα νούμερα των κρουσμάτων δεν βοηθά αν θες να έχεις καλή ψυχολογία.

Οι εθελοντές βγάζουν τα καταφύγια των υπόλοιπων

Οι εθελοντές με τις χαρακτηριστικές στολές τους

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις το κράτος εφαρμόζει τις εξής τρεις κατηγορίες:τους “μένουμε σπίτι”, τους “κατεβαίνουμε αλλά δεν βγαίνουμε έξω από το συγκρότημα” και τους “βγαίνουμε από το συγκρότημα αλλά μόνο στη περιοχή όχι στην υπόλοιπη Σαγκάη”. Και όλο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να βγει κάποια νέα ανακοίνωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ