Κοσμος

Τι μας κρύβει η Σανγκάη;

Είναι η πρώτη φορά από το πρώτο πανδημικό κύμα που η Σανγκάη επιβάλλει τόσο αυστηρούς περιορισμούς

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαγκάη: τα επίσημα κινεζικά στοιχεία για την πανδημία δεν φαίνονται ανησυχητικά, όμως οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα πανικού στις μεγαλουπόλεις. Τι συμβαίνει;

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι στη μείζονα περιοχή της Σανγκάης εξακολουθούν να βρίσκονται σε lockdown, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Omicron από τον περασμένο μήνα. Είναι η πρώτη φορά που η Σανγκάη επιβάλλει τόσο αυστηρούς περιορισμούς -μέχρι τον Μάρτιο, εφάρμοζε πιο χαλαρή προσέγγιση από άλλες κινεζικές πόλεις. Η χαλαρότητα οφειλόταν στο ότι η μεγαλούπολη- το μεγαλύτερο λιμάνι στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας και πάνω από το 10% του συνολικού της εμπορίου. Επίσης, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin, από τα αεροδρόμια της πόλης μεταφέρεται σχεδόν ο μισός  προστατευτικός εξοπλισμός και τα μισά φάρμακα που χρειαζόταν η Κίνα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Το 2020, με τις πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πουντόνγκ της Σανγκάης μεταφέρθηκαν 3,4 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων - ένα εκατομμύριο περισσότερα από τα αεροδρόμια του Πεκίνου, της Κουανγκτσόου και της Σεντσέν μαζί.

Οι κάτοικοι είναι περιορισμένοι στο σπίτι ή στο γραφείο τους όπου η τοπική διοίκηση τούς προμηθεύει με λαχανικά, κρέας και αυγά, αλλά οι ελλείψεις τροφίμων έχουν επιδεινώσει το κοινωνικό κλίμα. Μέχρι πριν από 3 εβδομάδες, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονταν, το lockdown εφαρμοζόταν σε συγκροτήματα κατοικιών, το καθένα από τα οποία στεγάζει αρκετές εκατοντάδες άτομα: το πρόβλημα στην κινεζική μεγαλούπολη είναι η πυκνότητα του πληθυσμού, η υπερβολική εγγύτητα των ανθρώπων, η οποία ενοχοποιείται για την αύξηση των κρουσμάτων και στην πόλη Σιάν, η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της οποίας έχει πληθυσμό σχεδόν 13 εκατομμύρια. Αλλά, αν μετρήσει κανείς τα κρούσματα, θα διαπιστώσει ότι, σε μερικές περιπτώσεις, συμβαίνει κάτι παράλογο: στην πόλη Γιούχσου, στην επαρχία Χενάν, οι αρχές κλείδωσαν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στα σπίτια τους λόγω μόλις 3 κρουσμάτων Covid. Στα τέλη Μαρτίου, όταν στη Σανγκάη άρχισαν να σημειώνονται 2.500 κρούσματα ημερησίως, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν σταδιακό lockdown, πρώτα στην ανατολική συνοικία και στη συνέχεια στη δυτική, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, στις 3 Απριλίου, επιβλήθηκε lockdown σε ολόκληρη την πόλη.

© ALEX PLAVEVSKI/EPA

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σανγκάη κοστίζει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της. Το 2021 το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας ήταν 9,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά μέσον όρο, επομένως η χώρα χάνει περίπου 190 δισεκατομμύρια γιουάν (29,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για κάθε εβδομάδα lockdown. Συνάγεται λοιπόν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι Κινέζοι για τα κρούσματα και τους θανάτους είναι ψεύτικα κι ότι, στην πραγματικότητα, η πανδημία έχει φουντώσει τόσο ώστε να προκαλεί πανικό.

Αν και ο τρόπος επιβολής του lockdown μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι αρχές πιστεύουν ότι αυτά τα σκληρά μέτρα στη Σανγκάη ίσως δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron. Αν και η Κίνα έχει διαθέσει περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid και έχει εμβολιάσει πάνω από το 86% του συνολικού πληθυσμού της, το ποσοστό εμβολιασμένων στην ομάδα άνω των 80 ετών παραμένει πολύ χαμηλότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες: σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΒC, μόνο το 20% των 80ρηδων έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, μόνο 48% των ατόμων από 70-79 ετών, και μόνο το 56% της ηλικιακής ομάδας 60-69 ετών. Αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον το ότι μέχρι τώρα, η Κίνα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε εγχώρια παραγόμενα εμβόλια, τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Omicron.

© ALEX PLAVEVSKI/EPA

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας λέει τώρα ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές. Επίσης έχει εγκρίνει κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων Covid-19 που χρησιμοποιούν mRNA, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Εν όψει του γενικού εμβολιασμού και των αντιδράσεων, η Σανγκάη έχει διαιρεθεί από προχθές σε τρεις ζώνες: ζώνη καραντίνας, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη πρόληψης. Οι περιοχές χωρίς νέα κρούσματα επί μία εβδομάδα θα σημειώνονται ως «ελεγχόμενα» κι αν παραμείνουν χωρίς κρούσματα μέχρι το τέλος Απριλίου, θα σημειώνονται ως «ζώνη πρόληψης». Πάντως, τις τελευταίες δύο ημέρες τα κρούσματα στη Σανγκάη δεν ξεπερνούσαν τις 20.000 ημερησίως ενώ οι θάνατοι «από ή με» Covid-19 ήταν λιγότεροι από δέκα. Και παρότι οι επίσημοι αριθμοί μοιάζουν πιο ανησυχητικοί στην επαρχία Χουμπέι -68.000 κρούσματα την ημέρα και 4.000 θάνατοι σε πληθυσμό 57 εκατομμυρίων- επιβεβαιώνουν την υποψία ότι οι κινεζικές αρχές δεν λένε την αλήθεια που να δικαιολογεί τη στρατηγική υγείας που ακολουθούν. Είτε έχει αποτύχει πλήρως το κινεζικό εμβόλιο, είτε έχει εμφανιστεί νέα ανθεκτική και πιθανώς φονική παραλλαγή, είτε εντέλει δεν έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός στα ποσοστά που έχουν αναφερθεί, τα lockdown δυστοπικού στιλ δείχνουν πως οι Κινέζοι έχουν κάτι να κρύψουν.