- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ο Εμανουέλ Μακρόν παίζει το «πράσινο» χαρτί του απέναντι στην Λεπέν
Η αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχει αρχίσει
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να κάνει τη Γαλλία το «πρώτο μεγάλο έθνος» που θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο.
Σε συγκέντρωση στη Μασσαλία, η οποία ψήφισε μαζικά υπέρ του αριστερού οπαδού Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Μακρόν προσπάθησε να διευρύνει αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ως μικρό προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.
Ο Μακρόν είπε ότι θα έθετε τον επόμενο πρωθυπουργό του άμεσα υπεύθυνο για αυτό που ονόμασε «πράσινο σχεδιασμό», κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα και τη νοσταλγία των αριστερών ψηφοφόρων για τον μεταπολεμικό κομμουνιστικό κεντρικό σχεδιασμό, ενώ αξιοποιεί τις ανησυχίες του 21ου αιώνα για την κλιματική αλλαγή.
«Έχω ακούσει την ανησυχία μεταξύ των νέων μας», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Αποστολή μας είναι να κάνουμε τη Γαλλία το πρώτο μεγάλο έθνος που θα εγκαταλείψει το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Είναι δυνατό, και θα το κάνουμε», είπε ο Μακρόν. «Μεταξύ άνθρακα και φυσικού αερίου από τη μια πλευρά και πυρηνικών από την άλλη, επιλέγω πυρηνικά».
Ο πρόεδρος επιθυμεί να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να ξεκινήσει μελέτες για άλλους οκτώ, να δεκαπλασιάσει την ικανότητα ηλιακής ενέργειας και να κατασκευάσει 50 αιολικά πάρκα στη θάλασσα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Θέλει επίσης να μονώνει 700.000 σπίτια ετησίως για εξοικονόμηση ενέργειας.
Είπε επίσης ότι θα ήθελε να δημιουργήσει μια εθνική ημέρα της φύσης τον Μάιο κάθε χρόνο και κατηγόρησε τη Λεπέν ως «σκεπτικιστή για το κλίμα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα επιτηρούν τα σύνορα
Τα σενάρια και τα εμπόδια μιας νέας εκτέλεσης
Η στιγμή που πέφτει στο κενό και η απέλπιδα προσπάθεια του εκπαιδευτή να τον σώσει
Από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς έως τους Χούθι και τις ιρακινές πολιτοφυλακές, το δίκτυο της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Hard News: Πολύνεκρα πλήγματα στην Ουκρανία | Κατάρρευση της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ | Μαθητική εξέγερση στη Γαλλία | AI agents | Άγρια πανίδα
Τιμητικές διακρίσεις και σε πέντε ακόμα ανθρώπους της τεχνολογίας
Η Ατλαντική Συμμαχία ξεκινά γυμνάσια ετοιμότητας εν μέσω «αντιπαράθεσης» με τη Μόσχα
Η επίθεση σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» στο Ριάντ
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους «παραβάτες»
Σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις
Νέο κάλεσμα για κινητοποιήσεις τη 13η Οκτωβρίου
Η επίθεση σημειώθηκε 2.500 χλμ. από το μέτωπο του πολέμου
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη», λέει ο δικηγόρος της
Πέθαναν με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και η μητέρα τους
Η έξωσή της είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι - Τον Ιούνιο του 2027 η δίκη
Η Νάλα Όμπρι κατέθεσε δήλωση στο δικαστήριο υπέρ της μητέρας της
Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθεί. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.