- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σολτς: «Κάπως εκνευριστική» η άρνηση του Κιέβου να υποδεχθεί τον Σταϊνμάιερ
Αντίθετα εκείνος έλαβε πρόσκληση για επίσκεψη
Ουκρανία - Σολτς: «Κάπως εκνευριστική» η άρνηση του Κιέβου να υποδεχθεί τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Κάπως εκνευριστική» χαρακτήρισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς την απόφαση του Κιέβου να εμποδίσει, ως «ανεπιθύμητο», τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να επισκεφθεί την Ουκρανία. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το εάν και πότε θα επισκεφθεί ο ίδιος το Κίεβο.
Σε αντίθεση με τον κ. Σταϊνμάιερ, ο κ. Σολτς έλαβε χθες πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να τον επισκεφθεί και να συζητήσουν την περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία.
Ο Καγκελάριος επέκρινε όμως την απόρριψη της συμμετοχής του Ομοσπονδιακού Προέδρου στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, λόγω της πολιτικής που άσκησε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά το παρελθόν έναντι της Ρωσίας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και ήμουν στο Κίεβο λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb24 info. «Ο Πρόεδρος θα πήγαινε ευχαρίστως στην Ουκρανία. Και θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν. Επρόκειτο για μια επίσκεψη ενότητας και αλληλεγγύης. Οι τέσσερις πρόεδροι ταξίδεψαν τελικά χωρίς τον κ. Σταϊνμάιερ», δήλωσε ο Καγκελάριος.
Τη λύπη της για το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάιερ δεν κατέστη τελικά δυνατό να επισκεφθεί το Κίεβο εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Είχαμε συζητήσει για αυτό το ταξίδι και πίστευα ότι θα είχε σημασία», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πλήρως στο πλευρό της Ουκρανίας, στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι».
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε από την πλευρά του κατανόηση για τη στάση του Κιέβου έναντι του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτήρισε όμως «προσβολή» την άρνηση πρόσκλησης στον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας. «Προφανώς οι επιφυλάξεις για την πολιτική του SPD για τη Ρωσία είναι πολύ βαθιές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Και μπορώ αυτό να το κατανοήσω. Αλλά το να μην προσκαλείς τον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας, συνιστά προσβολή», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Rheinische Post.
Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό αίτημα για την αποστολή βαρέων όπλων από τη Γερμανία, ο καγκελάριος παρέμεινε επιφυλακτικός. «Έχουμε την ευθύνη να μην ακολουθούμε τα συμφέροντα των διαφόρων λόμπι, όπου ο ένας ή ο άλλος θέλει να απαλλαγεί από πράγματα που δεν έχει αγοράσει κανείς εδώ και χρόνια. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τι είναι χρήσιμο για την Ουκρανία. Η Γερμανία θέλει να παραδώσει σωστά και έξυπνα όπλα, για τα οποία υπάρχουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία κανένας στρατιώτης μας», εξήγησε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι θέλει να αποτρέψει τη Γερμανία και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ από το να εξελιχθούν σε εμπόλεμο μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο δράστης από πυρά αστυνομικών
«Ήθελα να τιμήσω τον Ιπποκράτη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί παγκόσμια ευθύνη», τονίζει ο Στάρμερ
«No more Mr. nice guy», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του
Η τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην άμυνα του έθνους
Διεθνές Συμπόσιο στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
«Οι απεσταλμένοι μου θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα σημάδια στις σορούς ενηλίκων
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Τα Στενά του Ορμούζ έμειναν για λιγότερο από ένα 24ωρο ανοιχτά
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.