Κοσμος

Σαγκάη - Lockdown: Αρπάζουν πολίτη από το σπίτι του για να πάει σε «στρατόπεδο καραντίνας»

Δείτε το βίντεο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lockdown στη Σαγκάη: Αρπάζουν πολίτη μέσα από το σπίτι του για να τον πάνε σε «στρατόπεδο καραντίνας».
Lockdown στη Σαγκάη: Αρπάζουν πολίτη μέσα από το σπίτι του για να τον πάνε σε «στρατόπεδο καραντίνας» © Twitter/@songpinganq

Lockdown στη Σαγκάη: Αρπάζουν πολίτη μέσα από το σπίτι του για να τον πάνε σε «στρατόπεδο καραντίνας».

Εικόνες που προκαλούν μεγάλη αίσθηση έρχονται από τη Σαγκάη, από τότε που στην πόλη έχει επιβληθεί πολύ σκληρό lockdown για να περιοριστή η μετάδοση του κορωνοϊού. Μία πόλη 25 εκατομμυρίων κατοίκων θυμίζει φρούριο, με τις τοπικές Αρχές να μετέρχονται οποιουδήποτε μέσου για να μην βγαίνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους.

Ένα ακόμη βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και καταδεικνύει την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Σαγκάης. Στο βίντεο, οπλισμένοι άνδρες με στολές κατά της Covid, προσπαθούν να αρπάξουν πολίτη μέσα από το ίδιο του το σπίτι με σκοπό να τον μεταφέρουν στα «στρατόπεδα καραντίνας» που έχει η δημιουργήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού.

Ο άνδρας που απεικονίζεται στο βίντεο είναι ένας από τους πολλούς κατοίκους της πόλης που αρνούνται να μεταβούν στα «στρατόπεδα καραντίνας», την ώρα που οι τοπικές Αρχές εισβάλουν στο σπίτι του για να τον μεταφέρουν με τη βία. 

«Είστε όλοι γκάγκστερς… Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε ο γ@@@ υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», τους λέει ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του πολυόροφου κτιρίου όπου στεγάζεται το σπίτι του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές στο Twitter που λένε ότι οι πολίτες που δεν κάνουν καθημερινά τεστ για τον κορωνοιό συλλαμβάνονται.

Lockdown στη Σαγκάη: Πολίτες σε απόγνωση ουρλιάζουν στα μπαλκόνια

Η κατάσταση με το lockdown στη Σαγκάη είναι απελπιστική. Βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», δείχνει πολίτες να βρίσκονται στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και να ουρλιάζουν.

«Δεν πάει άλλο» και «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ακούγονται να φωνάζουν μεταξύ άλλων, καθώς οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Residents in locked down Shanghai scream from their balconies: 'This cannot last'

Σαγκάη - Lockdown: Ελληνίδα περιγράφει την κατάσταση

Την ίδια ώρα, τα όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη μετά το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού περιγράφει μία Ελληνίδα. Πιο συγκεκριμένα, η Ελένη Οικονόμου, η οποία είναι κάτοικος Σαγκάης, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι η κατάσταση στη Σαγκάη είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς, λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, ούτε καλά καλά στους κήπους, ενώ τα ψώνια πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά.

«Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο, γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα», ανέφερε η Ελένη Οικονόμου.

«Ξέραμε αρχικά ότι η καραντίνα θα κρατούσε από την 1η του μήνα μέχρι τις 5 Απριλίου και με βάση τα τεστ που θα κάνουμε και τα αποτελέσματα αυτών, θα παρθεί η απόφαση για το αν θα συνεχιστεί και πόσο θα συνεχιστεί», επισήμανε η Ελένη Οικονόμου.

«Ούτε καν στον κήπο του συγκροτήματος δεν μπορούμε να κατέβουμε. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Η κάθε πολυκατοικία έχει 2-3 εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα, τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης, διαλέγεις τι θέλεις, πληρώνεις τον εθελοντή και στη συνέχεια πραγματοποιείται η μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας. Όταν έρθουν τα πράγματα, πηγαίνει ο εθελοντής στο gate του συγκροτήματος, παραλαμβάνει τα πράγματα, τα φέρνει στο ισόγειο και μετά μας ενημερώνει ότι ήρθαν οι παραγγελίες και, ένας ένας, παραλαμβάνει τα πράγματά του» είπε η Ελένη Οικονόμου, περιγράφοντας το lockdown στη Σαγκάη.

«Το θετικό είναι ότι υπάρχει υποστήριξη από όλους, είτε εθελοντές είναι, είτε κάτοικοι του συγκροτήματος, και το βασικό είναι ότι το κράτος έχει δώσει κάποια τρόφιμα δωρεάν στον κόσμο», συμπλήρωσε η Ελένη Οικονόμου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ