Κοσμος

Δολοφονία Ντέιβιντ Έιμες: Ισόβια κάθειρξη στον 26χρονο δράστη

«Πρόκειται για μια δολοφονία που έπληξε την καρδιά της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο δικαστής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φωτογραφία του Ντέιβιντ Έιμες έξω από το χώρο όπου έγινε η κηδεία του
Ντέιβιντ Έιμες © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Δολοφονία Ντέιβιντ Έιμες: Ποια η ποινή που απαγγέλθηκε στον 26χρονο δράστη - Τι είπε ο δικαστής

Ο δολοφόνος του Βρετανού βουλευτή, Ντέιβιντ Έιμες, ο «φανατικός ισλαμιστής» Αλί Χάρμπι Αλί, καταδικάστηκε σήμερα (13/4) σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Ανακοινώνοντας την ποινή σε βάρος του 26χρονου Αλί, ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι δήλωσε ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» για την ανάγκη να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία του Έιμες, τον οποίο μαχαίρωσε μέχρι θανάτου σε επίθεση σε εκκλησία ενώ συνομιλούσε με ψηφοφόρους του.

«Πρόκειται για μια δολοφονία που έπληξε την καρδιά της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο δικαστής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ασυνήθιστη περίπτωση».

Ο Αλί, Βρετανός υπήκοος και γιος πρώην συμβούλου μέσων ενημέρωσης πρώην πρωθυπουργού της Σομαλίας, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Έιμες σε επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, ως εκδίκηση, όπως είπε, για τη στήριξη του βουλευτή στα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία. Ο Αλί κρίθηκε τη Δευτέρα ένοχος για τη δολοφονία και για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, με το δικαστήριο να χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για να καταλήξει σε ετυμηγορία.

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, επιβάλλεται πολύ σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τελευταία φορά επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον αστυνομικό Γουέιν Κάζινς, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Λονδρέζας Σάρα Έβεραρντ καθώς και στον δολοφόνο της βουλευτού Τζο Κοξ, τον ακροδεξιών πεποιθήσεων Τόμας Μέιρ.

Man given whole-life order for murdering MP Sir David Amess

Δολοφονία Ντέιβιντ Έιμες: Τι είπε στο δικαστήριο ο ένοχος

Ο Αλί δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είχε περάσει χρόνια σχεδιάζοντας τη δολοφονία ενός βουλευτή και ότι είχε κάνει έρευνα με πιθανό στόχο άλλους βουλευτές. Ο ίδιος δήλωσε στην αστυνομία ότι κατέληξε στον Έιμες διότι ήταν ο «ευκολότερος». Ο Αλί είπε στο δικαστήριο ότι ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και ότι πίστευε πως οι ενέργειές του θα βοηθήσουν τους μουσουλμάνους, περιγράφοντας τον εαυτό του ως μετριοπαθή. «Εάν θεωρούσα ότι έκανα κάτι λάθος, δεν θα το έκανα», είπε στο δικαστήριο. Η ποινή του θα οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Man guilty of murdering UK PM Sir David Amess - BBC News

Δολοφονία Ντέιβιντ Έιμες: Ποιος ήταν ο Βρετανός βουλευτής

Η δολοφονία του 69χρονου Έιμες, παντρεμένου, πατέρα πέντε παιδιών και μέλους του Συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προκάλεσε σοκ στο Γουεστμίνστερ και οδήγησε σε αιτήματα για καλύτερη προστασία των βουλευτών, πέντε περίπου χρόνια μετά τη δολοφονία ενός άλλου μέλους του Κοινοβουλίου. Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν τακτικά δια ζώσης συναντήσεις με τους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες, μια παράδοση που θεωρείται θεμέλιο της δημοκρατίας. Ωστόσο με ελάχιστη ή και μηδενική προσωπική ασφάλεια και με έμφαση στο να δοθεί πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, αυτού του είδους οι συναντήσεις μπορεί να καταστήσουν τους βουλευτές ευάλωτους.

Ο Ντέιβιντ Έιμες γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Έσσεξ. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και στη συνέχεια έκανε σύντομη καριέρα ως δάσκαλος και σύμβουλος προσλήψεων. Εκλέχτηκε ως Συντηρητικός σύμβουλος για το Redbridge το 1982 και στη συνέχεια βουλευτής του Basildon το 1983. Είχε ταχθεί υπέρ του Brexit. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ