Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός για νέες ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά (LIVE)

Καταγγέλλονται βιασμοί ανηλίκων από Ρώσους στρατιωτικούς

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα συμβαίνουν στη χώρα την 45η ημέρα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 45η ημέρα. Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιμένει «σθεναρή» παγκόσμια αντίδραση στην επίθεση στο Κραματόρσκ. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

22.50 ΕΕ: Δέσμευση για τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

22.24 Ζελένσκι: Κι άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λονδίνου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

21.00 Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ουκρανία πραγματοποίησε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία το Σάββατο, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, και 12 στρατιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ..

Όπως πρόσθεσε, ως μέρος της συμφωνίας, 14 άμαχοι επέστρεψαν στην Ουκρανία. Δεν διευκρίνισε πόσοι Ρώσοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

20.10 Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει 120 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλει 120 τεθωρακισμένα οχήματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

19.20 Τζόνσον: Νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας

«Σήμερα συνάντησα τον φίλο μου, πρόεδρο Ζελένσκι, στο Κίεβο ως ένδειξη της ακλόνητης υποστήριξής μας στον λαό της Ουκρανίας. Καθορίζουμε ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μπόρις Τζόνσον.

18.35 Η Ιταλία σκοπεύει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο

Η Ιταλία σκοπεύει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην ουκρανική πρωτεύουσα αμέσως μετά το Πάσχα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

18.00 9,1 δισ. για τον ουκρανικό λαό

9,1 δισ. για τον ουκρανικό λαό συγκέντρωσε η διεθνής καμπάνια «Stand Up For Ukraine».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

17.15 Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον - Συνάντηση με Ζελένσκι

Στο Κίεβο μετέβη σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Sky News ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

15.35 Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην Μπούκα είναι εγκλήματα πολέμου

Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου.

14:57 Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι εγκλήματα πολέμου

Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε... εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν».

Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρεθεί νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της Μπούτσα δήλωσε πως τουλάχιστον 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και 260-280 τάφηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

14:00 ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.441.663 Ουκρανούς πρόσφυγες σήμερα. Είναι 59.347 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη αποτύπωση χθες, Παρασκευή.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ περίπου 210.000 μη Ουκρανοί έχουν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

13:40 Τσερνόμπιλ: «Κλέβαμε καύσιμα για να αποτρέψουμε νέα καταστροφή»

Ρεπορτάζ του BBC για τις συνθήκες στον πυρηνικό σταθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

12:57 Δένδιας: Η σαφής τοποθέτηση της Ελλάδας κατά της ρωσικής εισβολής πηγάζει από τις αρχές υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών

Το μήνυμα πως δεν είναι δυνατό στον 21ο αιώνα να καταστρέφονται πόλεις και να σκοτώνονται άμαχοι εν ονάματι επίτευξης στρατιωτικών στόχων, δεν είναι αποδεκτό, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον 20ο και στον 19ο αιώνα, δεν μπορεί να ερημώνονται πόλεις από βομβαρδισμούς, δεν μπορεί να φονεύονται άμαχοι από τακτικά στρατεύματα, δεν μπορεί να έρχονται μισθοφόροι σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο «7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών».

Την ίδια ώρα, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου, Λουντμίλα Ντενίσοβα, κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούκα.

Δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούκα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα. Η κυρία Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

12:30 Η Μόσχα κατηγορεί το Youtube ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό του Κοινοβουλίου

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν σήμερα την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, «Douma-TV» και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο «τα δικαιώματα των Ρώσων», ενώ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως το Youtube «υπέγραψε την καταδίκη του». Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί.

12:00 Interfax: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών σε ουκρανική αεροπορική βάση

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην επίθεση αυτή καταστράφηκαν επίσης ένα μαχητικό MiG-29 των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων και ένα ελικόπτερο Mi-8 στην βάση αυτή που βρίσκεται στην περιφέρεια Πολτάβα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

11:30 Προχωράμε γρήγορα την αίτηση για να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Olga Stefanishyna, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, δήλωσε ότι η χώρα της είναι «έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα» με την αίτησή της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

11:00 BBC: Ο Πούτιν αλλάζει τον επικεφαλής της εισβολής

Η Μόσχα αναδιοργανώνει τη διοίκηση των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, αναθέτοντας την αρχηγία της επιχείρησης σε έναν Ρώσο στρατηγό με μεγάλη εμπειρία από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Δύσης. 

Ο διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας του ρωσικού στρατού, στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ηγείται πλέον της ευρύτερης επιχειρήσης εισβολής, ανέφερε ο αξιωματούχος στο BBC. 

 

 

10:30 Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό

10:00 Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

Συνολικά 18.187 Ουκρανοί υπήκοοι έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στη χώρα 229 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (8/4) στην Ελλάδα εισήλθαν 229 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 54 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 118
  • Από Ευζώνους: 25
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 43
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 32, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 8 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 18.187 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.394 ανήλικοι.

09:27 Απόφαση να ανοίξουν σήμερα 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν σήμερα περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από τη Μαριούπολη, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, υπογράμμισε σήμερα ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν κι άλλοι άμαχοι από την περιφέρεια αυτή καθώς έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή καταφτάνουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 30% του κόσμου παραμένει σε οικισμούς σε όλη την περιφέρεια και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν. «Αυτοί (οι Ρώσοι) συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια επίθεση και βλέπουμε ότι ο αριθμός των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί», σημείωσε ο Γκαϊντάι σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης.

09:00 Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Βρετανία

Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία, όπως αυτοί που σκοτώθηκαν χθες, Παρασκευή, από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

"Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή Ντονμπάς, τη Μαριούπολη και την Μικολάγιφ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Η ουκρανική αντίσταση εξακολουθεί να αποτρέπει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία και το Ντονμπάς, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Το Reuters δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

08:31 Βιασμούς ανηλίκων από Ρώσους στρατιωτικούς στην Μπούκα καταγγέλλει η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου

Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούκα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα.

Δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούκα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα. Η κυρία Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από Ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

08:20 Πάνω από 130 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι στο χωριό Μακάριφ, κοντά στο Κίεβο

Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο αιρετός, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό. Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

08:10 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπόσχεται απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ «σε μια εβδομάδα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησής του στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασίας ένταξης μιας χώρας θα σταλούν μέσα σε μια εβδομάδα.

«Η κυβέρνησή μας θα ετοιμάσει τις απαντήσεις (...) πολύ γρήγορα, πιστεύω μέσα σε μία εβδομάδα», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Το ερωτηματολόγιο επέδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της χθες στο Κίεβο. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν το εξετάζει.

Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, με πολυετή διάρκεια, ακόμη κι αν η Κομισιόν εκφράσει θετική γνώμη. Ωστόσο η κυρία φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε χθες ταχείες διαδικασίες.

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία θα είναι επιτυχής και η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας εδώ και πολύ καιρό», είπε.

08:00 Συνδιάλεξη των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, συζήτησε τηλεφωνικά χθες Παρασκευή με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επομένη της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Νότια Αφρική, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται διότι αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στις 58 χώρες οι οποίες επέλεξαν την αποχή στην ψηφοφορία αυτή. Ήταν η τρίτη φορά που η Νότια Αφρική απείχε σε ψηφοφορίες επί σχεδίων αποφάσεων για τον πόλεμο.

Ο κ. Ραμαφόσα ανέφερε μέσω Twitter αργά χθες βράδυ πως είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

07:50 Χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιώτες στα όρια του Χαρκόβου

Χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς. Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις       

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ