Κοσμος

Ο Kαγκελάριος Αντενάουερ κατασκόπευε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τη δεκαετία του '50

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γερμανία: Ο Καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ κατασκόπευε επί μια δεκαετία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκόπευε επί μια δεκαετία τους πολιτικούς αντιπάλους του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, καγκελάριος από το 1949 μέχρι το 1963, ενημερωνόταν από δύο πληροφοριοδότες, ο ένας εκ των οποίων είχε διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τα άτομα αυτά ήταν «κοντά» στην ηγετική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν από την έρευνα του ιστορικού Κλάους Ντίτμαρ Χένκε, ο οποίος αναδίφησε στα αρχεία του Ιδρύματος Κόρναντ Αντενάουερ.

Έχοντας την έμμονη ιδέα ότι κομμουνιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην πολιτική ζωή της Δυτικής Γερμανίας, ο καγκελάριος φρόντισε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 500 εμπιστευτικές αναφορές της ηγεσίας του SPD, όπου καταγράφονταν η στρατηγική και οι αποφάσεις του κόμματος. Κάποιες φορές λάμβανε τις αναφορές ακόμη και την ημέρα που συντάσσονταν.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο Αντενάουερ κατασκόπευε πολιτικούς, όπως τον μετέπειτα καγκελάριο, Σοσιαλδημοκράτη Βίλι Μπραντ, ενώ συνέλεγε και επιβαρυντικές πληροφορίες για ορισμένους από αυτούς. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι είχε στοχοθετηθεί το ίδιο το κόμμα.

Ποιος ήταν ο Αντενάουερ

Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Κολωνίας το 1917 και έγινε σύντομα γνωστός για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά του, συνδέοντας τη θητεία του με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.

Με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, το 1933, ο Αντενάουερ καθαιρέθηκε από το αξίωμα του δημάρχου –όταν αρνήθηκε να αναρτήσει στην πόλη του τον αγκυλωτό σταυρό, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Χίτλερ– και φυλακίστηκε για μικρά διαστήματα δύο φορές: το 1934 και το 1944.

Μετά τον πόλεμο, οι Αμερικανοί τον επανέφεραν στη θέση του δημάρχου Κολωνίας, για να καθαιρεθεί λίγο αργότερα, αυτήν τη φορά από τους Βρετανούς, όταν η πόλη πέρασε στη δική τους ζώνη κατοχής. Τα επόμενα χρόνια αφιερώθηκε στην ίδρυση της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), του κόμματος που φιλοδοξούσε να συστεγάσει καθολικούς και προτεστάντες.

Οταν μετά το 1946 φάνηκε ξεκάθαρα ότι ήταν αδύνατη η συνεννόηση των Δυτικών με τους Σοβιετικούς για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη Συνθήκη του Πότσνταμ, δρομολογήθηκε η δημιουργία δυτικογερμανικού κράτους, στο οποίο ο Κόνραντ Αντενάουερ θα έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στις 23 Μαΐου 1949 ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με τη διακήρυξη του Θεμελιώδους Νόμου (Grundgesetz), με καγκελάριο τον ίδιο και πρωτεύουσα τη Βόννη.

Για τη στενή σύνδεση της χώρας του με τη Δύση, και εκτός από την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φρόντισε το νεοσύστατο δυτικογερμανικό κράτος κατά τα πρώτα του βήματα να προσχωρήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1951) και να είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (1952) και της ΕΟΚ (1957).

Ο Αντενάουερ πέθανε το 1967 και θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης Γερμανίας και ένας από τους πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ