Κοσμος

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία στην Ε.Ε.

Σχεδόν 140 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία τον Οκτώβριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία στην Ε.Ε.
Ευρωπαική Επιτροπή © EPA/PATRICK SEEGER

Απέτυχε η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο ύψους 15%, καθώς η Πολωνία συνεχίζει να μπλοκάρει μια συμφωνία.

«Μπλόκο» στον συμβιβασμό που πρότεινε η Γαλλία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έβαλε η Πολωνία, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στο θέμα της παγκόσμιας αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πολωνική κυβέρνηση αυξάνει την απομόνωσή της ολοένα και περισσότερο, καθώς Σουηδία και Εσθονία απέσυραν τη διαφωνία τους με τον φόρο, έχοντας λάβει ορισμένες παραχωρήσεις σχετικά με την εφαρμογή και την ευελιξία αυτού.

Η επικεφαλής εσόδων της Πολωνίας, υποστήριξε ότι παρά τις τροποποιήσεις, η Βαρσοβία εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο ελάχιστος φόρος μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς οι νέοι κανόνες να εμποδίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές να καταγράφουν τα κέρδη τους στις χώρες με πιο ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.

Σχεδόν 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, κατέληξαν σε συμφωνία τον Οκτώβριο για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 15% στις πολυεθνικές. Επίσης η συμφώνησαν να καταστήσουν δυσκολότερες τις διαδικασίες για εταιρείες όπως οι Google, Amazon, Alphabet και Meta να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία προκειμένου να καταβάλουν χαμηλότερη φορολογία.  

Η Γαλλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., έχει πιέσει για γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας, όπου τα φορολογικά ζητήματα απαιτούν ομόφωνη έγκριση.

Η Πολωνία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που εναντιώθηκαν τον Μάρτιο στην προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός, ωστόσο μετά από κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία, οι Σουηδία, Εσθονία και Μάλτα συμβιβάστηκαν με τις ευρωπαϊκές επιταγές.

«Ο προτεινόμενος συμβιβασμός δεν αποτελεί μια νομικά δεσμευτική λύση που θα διασφαλίζει ότι τόσο ο Πυλώνας Ι όσο και ο Πυλώνας ΙΙ θα τεθούν σε ισχύ σε παρόμοια χρονική στιγμή», υποστήριξε η επικεφαλής εσόδων της Πολωνίας Μαγκνταλένα Ρζεσκόβσκα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Οι επικρίσεις της Πολωνίας έχουν ληφθεί υπόψη και όλα τα κράτη μέλη έχουν κάνει μια προσπάθεια να επιτύχουν αυτή τη συναίνεση για να σημειωθεί σημαντική πρόοδος για τη διεθνή φορολογία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ. «Λυπάμαι που η Πολωνία δεν το καταλαβαίνει και προβάλλει επιχειρήματα που δεν είναι πειστικά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ