Κοσμος

Γαλλία: Νύχτες βίας στα παρισινά προάστια

Για μια ακόμα φορά, ξέσπασαν ταραχές στην περιοχή Ολνέ-σου-Μπουά όπου σημειώνονται συχνά βανδαλισμοί και συγκρούσεις με την αστυνομία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρίσι - Ολνέ-σου-Μπουά: Επεισόδια μετά τον θάνατο 34χρονου από σφαίρα αστυνομικού - Η δήλωση του δημάρχου Στεφάν Μπλανσέ που όξυνε τα πνεύματα.

Μετά τον θάνατο τον περασμένο Σάββατο ενός 34χρονου από σφαίρα αστυνομικού, η περιοχή του Σαιν Ντενί, βορείως του Παρισιού, ιδιαίτερα τα προάστια Ολνέ-σου-Μπουά και Σεβράν, πήραν φωτιά. Οι ταραχές συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο 34χρονος οδηγούσε κλεμμένο βαν και προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία: σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνέχισε για λίγο την πορεία του πέφτοντας πάνω σε σταθμευμένα οχήματα παρότι είχε τραυματιστεί. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξέπνευσε. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε.

Στη συνέχεια σημειώθηκαν εμπρησμοί οχημάτων, μεταξύ των οποίων μιας νταλίκας, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα στην περιοχή Ρουζμόν του Σεβράν. Στο Ολνέ καμιά πενηνταριά άτομα, κραδαίνοντας λοστούς, κατέλαβαν λεωφορείο της γραμμής το οποίο έκαψαν. Έγιναν έξι συλλήψεις.

Αλλά η είδηση δεν είναι οι ταραχές που συμβαίνουν συχνά στα παρισινά προάστια Σεβράν και Ολνέ-σου-Μπουά. Είναι κυρίως η δήλωση του κομμουνιστή δημάρχου Στεφάν Μπλανσέ ο οποίος, αντί να αποθαρρύνει τις πράξεις βίας, κατηγόρησε τη γαλλική αστυνομία οξύνοντας τα πνεύματα. Την ίδια στάση κράτησε η βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Κλεμαντίν Οτέν η οποία αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι ο άτυχος 34χρονος είχε κλέψει το όχημα και αρνηθεί να σταματήσει όταν του το ζήτησαν οι αστυνομικοί του περιπολικού. Σε tweet τόσο του δημάρχου όσο και της βουλευτή τονίζεται ότι το θύμα ήταν «πατέρας», ενώ σύμφωνα με την απάντηση της αστυνομίας επρόκειτο για σεσημασμένο κακοποιό: «Οι αναρτήσεις του δημάρχου του Σεβράν και της κ. Οτέν παρουσιάζουν το γεγονός σαν μια εν ψυχρώ εκτέλεση ενός οικογενειάρχη εκ μέρους της αστυνομίας,» γράφει το tweet.

Το πρόβλημα της βίας στα παρισινά προάστια παίρνει τεράστιες διαστάσεις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν κατηγορείται ότι δεν έκανε τίποτα για να το λύσει στη διάρκεια της θητείας του. Στην περιοχή του Σαιν Ντενί, όπου ανήκουν το Σεβράν και το Ολνέ, η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη γαλλική περιοχή, εκτός από τον δήμο του Παρισιού όπου επίσης πολλά εγκλήματα −κλοπές οχημάτων, ληστείες, παραβιάσεις σχετικά με ναρκωτικά− διαπράττονται από νεανικές συμμορίες των προαστίων. Ωστόσο, πρόκειται περισσότερο για εγκλήματα περιουσίας ή εκμετάλλευσης ατόμων παρά για φόνους: εμπόριο ναρκωτικών, μαστροπεία, καταστροφή δημόσιας περιουσίας, ενδοοικογενειακή βία.