Κοσμος

Η ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο ανταλλαγής νομισμάτων με ευρώ για Ουκρανούς πρόσφυγες

Σύμφωνα με το Reuters

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρώ
Νομίσματα του Ευρώ © Pixabay

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να οργανώσει ένα πρόγραμμα για εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες ώστε να ανταλλάξουν το νόμισμά τους γρίβνα σε ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να στήσει έναν μηχανισμό για εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν το νόμισμά τους, γρίβνα, σε ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα παράσχει στην ΕΚΤ μια εγγύηση που θα καλύψει τον κίνδυνο της τράπεζας, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΚΤ.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανταλλαγή χρημάτων επειδή λίγες τράπεζες θέλουν να αγοράσουν το νόμισμα μιας χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πηγές είπαν στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η ΕΚΤ εργαζόταν πάνω σε έναν μηχανισμό διευκόλυνσης μετατροπής νομισμάτων, αλλά το έγγραφο περιγράφει για πρώτη φορά τις επιλογές για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που εξετάζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα λειτουργήσουν ως δημοσιονομικοί αντιπρόσωποι της ένωσης. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα δώσουν την εντολή στην ΕΚΤ να διεκπεραιώσει το σχέδιο, να παραμείνουν πιστές στην απαγόρευση της χρηματοδότησης κυβερνήσεων από την ΕΚΤ και να παράσχουν στην ΕΚΤ τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανταλλαγή. 

«Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να δοθεί εντολή στην ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το έγγραφο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ