Κοσμος

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Θα ενισχύσουμε και άλλο την Ουκρανία

Η ρωσική επίθεση απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια την ώρα που εξέφρασαν ετοιμότητα για πιθανά βιολογικά ή πυρηνικά συμβάντα από τη Ρωσία. 

Επιπλέον, η Συμμαχία καταδικάζει έντονα τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ ζητεί εξηγήσεις από τη Λευκορωσία. Το ΝΑΤΟ καλεί επίσης την Κίνα να μην στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας με κανέναν τρόπο. Τέλος, τονίζει ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να αμύνονται για κάθε εκατοστό εδαφών που της ανήκουν. 

 

Oι δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία

«Μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας απηύθυνε μήνυμα και μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια/ Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. ΟΙ ηγέτες συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης, έχουμε λοιπόν πλέον οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες», πρόσθεσε. 

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα - λέει ότι το να κατηγορείς άλλους είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόσχημα για να κάνουν οι ίδιοι το ίδιο.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε  ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν - συμπεριλαμβανομένου του Salisbury. Αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου, λέει, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».

Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με την παροχή σημαντικής στρατιωτικής θωράκισης σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Αναφορικά με τη στάση του Πεκίνου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ η Ρωσία θα υποστεί ακόμη βαρύτερες κυρώσεις ενώ θα υπάρξει εξοπλισμός προστασίας από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Παράλληλα προανήγγειλε πως στο στρατιωτικό σκέλος θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ενώ ο στόλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και θα κάνει γυμνάσια στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ