Κοσμος

Η Ρωσία διεξάγει πλέον έναν πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία

Τι αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης
Ουκρανός στρατιώτης © EPA/Andrzej Lange

Σε «στρατηγική φθοράς» έχει στραφεί πλέον η Ρωσία στην Ουκρανία σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος άμυνας υποστηρίζει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.

Ο λόγος για τον Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, πως «οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν».

Επιπλέον ο Χόκενχουλ τόνισε ότι το Κρεμλίνο «επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους».

«Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός» και «θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε.

Ενώ οι Ουκρανοί δήλωσαν σήμερα ότι ανακτούν εδάφη από τους Ρώσους στα περίχωρα του Κιέβου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, την παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο χάρτης που παρουσάζει το BBC καταγράφει τα σημεία που οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

xartis.jpg

Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου κάλεσε τους Δυτικούς να παραδώσουν «επιθετικά όπλα», ένα «μέσο αποτροπής» κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Χόκενχουλ, ο Πούτιν έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα του, προκειμένου να κρύψει τα επιχειρησιακά προβλήματα και τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο φέρεται να κινητοποιεί εφέδρους, σύμφωνα με δυτικές πηγές. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι δυνάμεις αυτές πιθανότατα θα είναι κακώς εξοπλισμένες και λιγότερο έμπειρες από τους επαγγελματίες στρατιώτες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένες υποδομές από βομβαρδισμούς
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένες υποδομές από βομβαρδισμούς © EPA/Andrzej Lange

Πόλεμος στην Ουκρανία: 4.554 άμαχοι εγκατέλειψαν τις πολιορκημένες πόλεις

Συνολικά 4.554 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα, Τετάρτη, τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι 2.912 άμαχοι έφυγαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/Andrzej Lange

Χθες, Τρίτη, είχε ανακοινώσει πως 8.057 πολίτες είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν ουκρανικές πόλεις στη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ