Κοσμος

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Καθ' οδόν για τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Μπάιντεν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν αύριο, Πέμπτη 24 Μαρτίου, ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες για τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ε.Ε., ο Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι και οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια «πρωτοβουλία» που θα διασφαλίζει ότι η Μόσχα δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τα μέτρα και τους περιορισμούς που της έχουν ήδη επιβληθεί, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου θα «επαναλάβει την άκαμπτη δέσμευση» των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει επίσης στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού προέδρου θα ξεκινήσει με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο της Συμμαχίας θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να αμύνεται.

Τζο Μπάιντεν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ © EPA/OLIVIER HOSLET

Άγνωστο αν θα υπάρξει συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Πριν από την έναρξη της συνόδου της ΕΕ ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.

Ο Σάλιβαν είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μιλήσουν.

Η ατζέντα της Παρασκευής

 

Την Παρασκευή ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν.

Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ετοιμάζει απελάσεις Αμερικανών διπλωματών η Ρωσία

 

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει Αμερικανούς διπλωμάτες, σε αντίποινα για την απέλαση από τις ΗΠΑ 12 μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σήμερα παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία η λίστα με τα ονόματα των Αμερικανών διπλωματών που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

«Η αμερικανική πλευρά ενημερώθηκε ότι κάθε εχθρική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας θα τύχει αποφασιστικής και επαρκούς απάντησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Στις αρχές Μαρτίου, εν μέσω της κρίσης στις αμερικανορωσικές σχέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ απέλασαν 12 μέλη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας τα για «κατασκοπία». Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατήγγειλε τότε μια «εχθρική» ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις