Κοσμος

Πιστοί στην ανάγκη συνέχισης μεταρρυθμίσεων και λιτότητας Μέρκελ και Ραχόι

Παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπερασπίστηκαν σήμερα την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επικρίσεις από Γαλλία και Ιταλία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», επέμεινε ο Μαριάνο Ραχόι σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα, όπου η καγκελάριος πραγματοποιεί δίημερη επίσκεψη.

«Το δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει να είναι λογικό, όπως και το επίπεδο του χρέους», συνέχισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Ραχόι επέμεινε στην ανάγκη να «εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» καθώς όσο σκληρές, περίπλοκες και δυσκολοερμήνευτες κι αν είναι, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και άρα το επίπεδο της ευημερίας. Αυτό επέτρεψε σύμφωνα με τις δηλώσεις του την ανάκαμψη στην Ισπανία, όπου η ανάπτυξη έφθασε το 0,6% το δεύτερο τρίμηνο φέτος και όπου το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε λίγο κάτω από το φράγμα του 25%, έπειτα από δύο υφέσεις σε πέντε χρόνια, συμπλήρωσε.

Η Μέρκελ συμφώνησε σε όλα με την τοποθέτηση Ραχόι και τον αναγκαίο συνδυασμό δημοσιονομικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Οι δύο ηγέτες δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για τις επιθέσεις τις οποίες έκανε το σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ εναντίον της Γερμανίας και των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, τοποθετήσεις οι οποίες οδήγησαν στην πτώση της γαλλικής κυβέρνησης.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος για τη βούληση του πρωθυπουργού της Γαλλίας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της Γαλλίας στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Ραχόι ενώ η Μέρκελ από την πλευρά της, χωρίς να σχολιάσει τα γεγονότα, ευχήθηκε στον Γάλλο πρόεδρο να επιτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων