Κοσμος

Πέθανε ο κορσικανός εθνικιστής Yvan Colonna

Ο Υvan Colonna βρισκόταν επί τρεις εβδομάδες σε κώμα μετά από τη δολοφονική επίθεση συγκρατούμενου τζιχαντιστή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορσικανός εθνικιστής Yvan Colonna
© EPA

Πέθανε χθες σε νοσοκομείο της Μασσαλίας ο 61χρονος Κορσικανός αυτονομιστής Yvan Colonna ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από το 2003 για τη δολοφονία του νομάρχη του νησιού Claude Erignac το 1998. Ο Colonna καταζητούνταν επί πέντε χρόνια κατά τα οποία η φωτογραφία του βρισκόταν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα. Όταν συνελήφθη αρνήθηκε να μιλήσει με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε ήρωα της κορσικανικής υπόθεσης.

Τον Colonna στραγγάλισε ο 35χρονος Καμερουνέζος συγκρατούμενός του Franck Elong Abe που έκτιε ποινή 9 ετών για τζιχαντιστική τρομοκρατία. Ο Abe φέρεται να στραγγάλισε και να έπνιξε τον Colonna «με γυμνά χέρια» επειδή ο Κορσικανός ήταν «άπιστος» και ειρωνευόταν τον Αλλάχ. Στην πρώτη ανάκριση, ο Abe, o οποίος συμμετείχε σε ομάδα καθαρισμού της φυλακής, παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε στον Colonna «από πίσω» διότι είπε «εγώ τον θεό τον φτύνω». «Δεν έχω τίποτ’ άλλο στη ζωή μου εκτός από τον Αλλάχ,» πρόσθεσε ο Καμερουνέζος. «Ο Αλλάχ είναι ιερός.»

Σήμερα, ο δικηγόρος του Colonna κατηγορεί τις αρχές γιατί δεν τον προστάτεψαν και απέρριψαν επανειλημμένα αιτήματα να μεταφερθεί στην Κορσική σε κατ’ οίκον περιορισμό ―αντ’ αυτού, ο Κορσικανός κρατούνταν σε φυλακή της Αρλ στη Νότια Γαλλία, όπου, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανεπαρκή.

Αν και στις 17 Μαρτίου, οι δικαστικές αρχές ανέστειλαν την ποινή του Colonna «για λόγους υγείας», η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις στην Μπαστιά και στο Αιάκειο. Στην Κορσική έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin για να εγκαινιάσει νέο κύκλο συνομιλιών με σκοπό την αυτονόμηση του νησιού την οποία απαιτεί κυρίως ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κορσικής Gilles Simeoni με το κόμμα του «Femu a Corsica».

Νωρίς το πρωί σήμερα, μερικές δεκάδες Κορσικανών συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο στην Μπαστιά και άναψαν φωτιά. Υπάρχουν φόβοι ότι θα ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις καθώς τα συνθήματα που πλανώνται είναι «Γαλλικό κράτος είσαι δολοφόνος» και «Τέλος στην ατιμωρησία των Γάλλων».

Την έρευνα για τη δολοφονία του Colonna, που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ