Κοσμος

Wonder και Kareem πράκτορες στη συνωμοσία κατά του Πούτιν

Μαζί με τον Σβαρτζενέγκερ

Γιάννης Μαντζίκος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχόλιο για τις αντιδράσεις γνωστών προσωπικοτήτων και καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή το εκπληκτικό μήνυμα προς τον ρωσικό λαό του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ έψαξα στα social media ξένους καλλιτέχνες ή προσωπικότητες για να δω αν έχουν τοποθετηθεί για τη μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Είναι ουκ ολίγοι. Στη χώρα μας αντίθετα υπό τον φόβο μήπως χαρακτηριστούν κάποιοι αρνητικά έχει πέσει μια περίεργη σιωπή. Όσοι δε μιλάνε λένε αοριστίες τύπου «ειρήνη, όχι πόλεμος, είμαστε αδέλφια» κλπ. 

Ο Σβαρτζενέγκερ δεν μάσησε τα λόγια του, έστειλε ένα τρομερό μήνυμα στον Πούτιν μιλώντας από καρδιάς για τον πατέρα του που ήταν στο πλευρό τον Ναζί και τον ήρωά του, ένα Ρώσο αρσιβαρίστα. Κακόπιστα μπορεί να πει κανείς ότι ο Σβαρτζενέγκερ, ως πρώην πολιτικός, μπορεί να πιέστηκε από κάποιους (;) ή είναι πράκτορας «της Νέας Τάξης Πραγμάτων που πολεμά ο Πούτιν» όπως είπε για τον πόλεμο ένας πασίγνωστος έλληνας επιχειρηματίας (και δέχθηκε εκατοντάδες θετικά σχόλια). Στάθηκα στον Stevie Wonder και τον Kareem Abdul Jabbar, δυο σύμβολα της Αμερικής, των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα και του ακτιβισμού γενικότερα. 

Ο Wonder ήταν αναφανδόν κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003, ενώ έχει τραγουδήσει το εξαιρετικό αντιπολεμικό τραγούδι «Front Line» για το Βιετνάμ το 1983.

«Μπορούμε να επιβιώσουμε αν δεν επιβιώσει η Ουκρανία; αυτό πρέπει να διερωτηθούμε» λέει ο Wonder και συνεχίζει «Πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν δυνάμεις του κακού στον σημερινό κόσμο; Γράφω και τραγουδώ γι αυτό γιατί το νιώθω, εσείς πρέπει να το ξέρετε γιατί το βλέπετε. Εκτός αν κάνετε τα στραβά μάτια και δεν θέλετε να κάνετε τίποτα. Όσοι ξέρουμε από μίσος ξέρουμε από αυτά. Η Ουκρανία είναι στο επίκεντρο της μάχης του κακού έναντι του καλού... Το μίσος δεν έχει χρώμα, ούτε πατρίδα». 


Από την άλλη, ο Kareem Abdul Jabbar ο οποίος άλλαξε το όνομα του σε μια διόλου εύκολη εποχή (το 1971) και στάθηκε στο πλευρό του Μuhammad Ali όταν δεν ήθελε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός αθλητής-ακτιβιστής. Τι λέει ο Kareem ο οποίος μεταξύ άλλων θεωρείται ότι ανήκει στο αριστερό πολιτικό φάσμα; Στον λογαριασμό του στη συνδρομητική πλατφόρμα Substack γράφει χαρακτηριστικά «Κάθε διοικητικό όργανο κάθε αθλήματος πρέπει να απαγορεύσει στους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται ώστε να σταλεί το ενιαίο μήνυμα ότι η μονομερής εισβολή της Ρωσίας σε μια κυρίαρχη χώρα δεν θα γίνει ανεκτή. Και σε περιπτώσεις όπου τα κυβερνητικά όργανα δεν έχουν ενεργήσει, οι μεμονωμένοι αθλητές θα πρέπει να αρνηθούν να αγωνιστούν απέναντι σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας στην εισβολή». 


Εν αντιθέσει λοιπόν με πολλούς άλλους καλλιτέχνες ή προσωπικότητες τόσο στη μικρή Ελλάδα αλλά και αλλού, ο Wonder και ο Jabbar δεν τρέφονται από τον εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μενουμεευρωπάιοι» ή «φιλελέδες». Είναι πραγματικοί υπέρμαχοι της ελευθερίας γιατί η ελευθερία δεν τους χαρίστηκε απλόχερα. Εξάλλου η εμβέλειά τους είναι τέτοια που δεν χρειάστηκε ποτέ να γίνουν «επαγγελματίες» ακτιβιστές.