Κοσμος

Υπερηχητικοί πύραυλοι από Ρωσία στην Ουκρανία για δεύτερο 24ωρο

Τι στόχους έπληξαν τα ρωσικά μαχητικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπερηχητικοί πύραυλοι στην Ουκρανία έριξε και πάλι η Ρωσία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικοί. Το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο» χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Οι πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal, ευρύτερα γνωστοί ως «στιλέτο», κατέστρεψαν απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Για την καταστροφή του συγκεκριμένου στόχου χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. «Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ, τύπου "Kalibr", που εκτοξεύτηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα "Kinzhal" από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Τόσο οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) όσο και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τα χαρακτηρίζει «ανίκητα».

Υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο» - Τι είναι - Τα χαρακτηριστικά

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, κινούνται με ταχύτητα πολλαπλάσια του ήχου. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι υπερηχητικοί πύραυλοι:

  • Φθάνουν ταχύτητες έως και 10 Mach,
  • εκτοξεύονται από αεροσκάφος,
  • πλήττουν στόχους στο έδαφος,
  • έχουν βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα,
  • μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
  • δεν καταρρίπτονται από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και
  • είναι άκρως αποτελεσματικοί.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «ιδανικό όπλο» τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.

Υπερηχητικοί πύραυλοι στην Ουκρανία - Η στιγμή που πλήττουν στόχο

Με τη Ρωσία να επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικό πύραυλο στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, η βρετανική εφημερίδα «The Sun» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τη στιγμή του σαρωτικού χτυπήματος ακριβείας σε υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις