Κοσμος

Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Αϊλίν Γουόρνος

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Αϊλίν Γουόρνος (επ.3)

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη νέα σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο τρίτο επεισόδιο θα ακούσετε την ιστορία της Αϊλίν Γουόρνος.

Η Αϊλίν Κάρολ Γουόρνος ήταν Αμερικανίδα κατά συρροή δολοφόνος, που σκότωσε επτά άντρες στη Φλόριντα της Αμερικής από το 1989 έως το 1990, ισχυριζόμενη πως την είχαν βιάσει ή αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, όταν ήταν ιερόδουλη. 

Οι φόνοι που διέπραξε η Αϊλίν Γουόρνος

 

Ρίτσαρντ Μάλλορυ, 51 ετών, 30 Νοεμβρίου 1989: Ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρονικά στο Clearwater της Φλόριντα. Είναι το πρώτο θύμα της Αϊλίν Γουόρνος και ισχυρίστηκε πως τον σκότωσε ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για βιασμούς. Δύο μέρες μετά, ο αναπληρωτής σερίφης της κομητείας Volusia της Φλόριντα, βρήκε το εγκαταλελειμμένο όχημα του Μάλλορυ. Στις 13 Δεκεμβρίου 1989 βρέθηκε το σώμα του Μάλλορυ, μέσα σε δασώδη περιοχή, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Είχε πυροβοληθεί αρκετές φορές, αλλά η αιτία θανάτου του ήταν οι δύο σφαίρες που βρέθηκαν στον αριστερό πνεύμονα. 

Ντέιβιντ Σπίαρς, 43 ετών: Εργάτης σε οικοδομή στο Winter Garden της Φλόριντα. Την 1η Ιουνίου 1990 βρέθηκε το γυμνό του σώμα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 19, με έξι σφαίρες.

Τσαρλς Καρλσκάντον, 40 ετών, 31 Μαΐου 1990: Ημιαπασχολούμενος σε ροντέο. Στις 6 Ιουνίου 1990 το σώμα του βρέθηκε στην κομητεία Pasco της Φλόριντα. Είχε πυροβοληθεί από όπλο μικρού διαμετρήματος εννιά φορές.

Πήτερ Σιμς, 65 ετών: Τον Ιούνιο του 1990, ο Πήτερ Σιμς έφυγε από το Jupiter της Φλόριντα για το Νιου Τζέρσεϊ. Στις 4 Ιουλίου το αμάξι του βρέθηκε στο Orange Springs της Φλόριντα. Η Τύρια Μουρ και η Αϊλίν Γουόρνος εθεάθησαν να εγκαταλείπουν το αμάξι εκεί και το αποτύπωμα της παλάμης της Γουόρνος διαπιστώθηκε στο εσωτερικό χερούλι της πόρτας. Το σώμα του Πήτερ Σιμς δεν βρέθηκε ποτέ.

Τρόι Μπάρρες, 50 ετών: Πωλητής λουκάνικων από την Οκάλα της Φλόριντα. Στις 31 Ιουλίου 1990 αναφέρθηκε ως αγνοούμενος. Στις 4 Αυγούστου 1990 το σώμα του βρέθηκε σε δασώδη περιοχή της Εθνικής Οδού 19 στην κομητεία Μάριον της Φλόριντα. Είχε πυροβοληθεί δύο φορές.

Τσαρλς "Ντικ" Χάμφρις, 56 ετών: Συνταξιούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρώην Κρατικός Ερευνητής Κακοποιημένων Παιδιών, πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας. Στις 12 Αυγούστου 1990 βρέθηκε στην κομητεία Μάριον της Φλόριντα. Ήταν ντυμένος κανονικά και είχε πυροβοληθεί έξι φορές στο κεφάλι και τον κορμό. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε στην κομητεία Suwannee της Φλόριντα.

Ουόλτερ Τζένο Αντόνιο, 62 ετών: Έφεδρος αστυνομικός. Στις 19 Νοεμβρίου 1990, το σχεδόν γυμνό σώμα του Αντόνιο βρέθηκε κοντά σε ένα απομακρυσμένο δρόμο υλοτομίας στην κομητεία Dixxie της Φλόριντα. Είχε πυροβοληθεί τέσσερις φορές. Πέντε μέρες αργότερα το αυτοκίνητο του βρέθηκε στην κομητεία Brevant της Φλόριντα.

Η Γουόρνος είχε πει αρκετές ιστορίες για τις δολοφονίες. Ισχυρίστηκε αρχικά ότι οι επτά άνδρες την είχαν βιάσει ενώ εργαζόταν ως ιερόδουλη, αλλά αργότερα ανακάλεσε τον ισχυρισμό της αυτοάμυνας. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον σκηνοθέτη Nick Broomfield, όταν σκέφτηκε ότι οι κάμερες ήταν κλειστές, του είπε ότι ήταν, πραγματικά, σε αυτοάμυνα και δεν μπορούσε να περιμένει άλλο τον θάνατο της και ήθελε να πεθάνει.

Η ιστορία της Αϊλίν Κάρολ Γουόρνος έγινε ιδιαίτερα γνωστή με την ταινία θρίλερ «Monster» το 2003, με πρωταγωνίστρια τη Σαρλίζ Θερόν η οποία κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.


Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ