Κοσμος

Ασάνζ: Απερρίφθη αίτημα για έφεση στην απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ

Το σκεπτικό της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
assange.jpg
© EPA/ANDY RAIN

Υπόθεση Ασάνζ: Aπορρίφθηκε το αίτημα έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αρνήθηκε το αίτημα του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να εφεσιβάλλει την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο αρνήθηκε την προσφυγή με το επιχείρημα ότι δεν εγείρει κανένα εύλογο νομικό θέμα. Τώρα, ο φάκελος θα επιστρέψει στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ. 

Ο 50χρονος Αυστραλός διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τη δημοσίευση περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων, σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Τον Ιανουάριο του 2021, η βρετανική δικαιοσύνη αρχικά αποφάνθηκε υπέρ του Ασάνζ. Επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είχε αρνηθεί να δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοσή του.

Όμως, τον Δεκέμβριο το Ανώτερο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις που ανταποκρίνονταν στις ανησυχίες της δικαστικού. Στη συνέχεια, επετράπη στον Τζούλιαν Ασάνζ να καταθέσει έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αρνήθηκε να την εξετάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ