Κοσμος

Ρωσία: Η Μόσχα περιορίζει τις εξαγωγές σε ζάχαρη και σιτηρά

Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sitari.jpg
© Pixabay

H Ρωσία βάζει περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης και σιτηρών, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρή επισιτιστική κρίση.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρωθυπουργός στη Ρωσία, υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 19η ημέρα, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για την πιθανότητα να ξεσπάσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Γκουτέρες (ΟΗΕ) προειδοποιεί για «τυφώνα πείνας» από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τυφώνα πείνας» σε πολλές χώρες. «Η Ουκρανία φλέγεται» και «η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου» τόνισε.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος» είπε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 35% εάν ο πόλεμος «βαλτώσει», προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Γκουτέρες σήμανε συναγερμό, και με αφορμή το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» αυτήν την εξέλιξη. «Η προοπτική μιας πυρηνικής σύρραξης επιστρέφει στη σφαίρα της πιθανότητας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ