Κοσμος

Λονδίνο: Κατάληψη σε βίλα Ρώσου ολιγάρχη από φιλο-ουκρανούς

«Το ακίνητο απελευθερώθηκε» έγραφε το πανό που κρέμασαν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φιλο-ουκρανοί έκαναν κατάληψη στην πολυτελή βίλα του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα στο Λονδίνο.

Ακτιβιστές κατέλαβαν σήμερα την έπαυλη του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα σε αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου, λίγες ημέρες αφότου ο μεγιστάνας του πετρελαίου έγινε αντικείμενο κυρώσεων. Οι ακτιβιστές μπήκαν στην έπαυλη του Όλεγκ Ντεριπάσκα στην περιοχή Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου τα μεσάνυχτα και ανήρτησαν σημαίες και ένα πανό που ανέγραφε «Το ακίνητο απελευθερώθηκε» και «Άντε γ@μ… Πούτιν». Ο Ντεριπάσκα είναι ένας εκ των επτά Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η βρετανική κυβέρνηση κατηγορώντας τους ότι «έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα». Οι αστυνομικοί που έσπευσαν παραμένουν εκεί αλλά δεν έχουν παρέμβει.

Σε αντίθεση με άλλους πολυεκατομυριούχους Ρώσους που περιλαμβάνονται στη λίστα των βρετανικών κυρώσεων, ο Ντεριπάσκα αντέδρασε με δριμύτητα κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και διαμηνύοντας ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια. «Εφόσον δεν υπάρχει τίποτε που να επιβεβαιώνει τις φαντασιώσεις του υπουργικού συμβουλίου του Τζόνσον, τα δικαστήρια και η αστυνομία θα αποφασίσουν για το μέλλον αυτής της ιστορίας των κυρώσεων», έγραψε εξοργισμένος στο Twitter.

Ο Ντεριπάσκα, που έκανε περιουσία από δραστηριότητες στον τομέα των μετάλλων, έχει κατηγορηθεί ότι έχει βοηθήσει το Κρεμλίνο σε επιχειρήσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε ξένες χώρες. Μετά τις κυρώσεις, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή στο ρωσικό ενεργειακό γίγαντα EN+ και έβαλε προς πώληση την εξοχική του κατοικία στη Νότια Αγγλία.