Κοσμος

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε ανθρωπιστικό διάδρομο (Live)

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις – Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται και κυκλώνουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Συνεχίζεται για 17η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται και κυκλώνουν το Κίεβο. Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον σημαντικός αριθμός ουκρανικών πόλεων από τα ρωσικά στρατεύματα, που εντείνουν τις επιθέσεις με συνεχείς βομβαρδισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από το Κίεβο και έχουν αποκλείσει τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Την ίδια ώρα, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση πυρός, την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, 

O χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις:

23.25 Ουκρανία: Περίπου 13.000 άνθρωποι κατάφεραν να εκκενώσουν το Σάββατο

Περίπου 13.000 άνθρωποι εκκένωσαν ουκρανικές πόλεις το Σάββατο, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με εκείνους που κατάφεραν να εκκενώσουν την προηγούμενη ημέρα.

23.18 Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν φωτιές, σοβαρές ζημιές σε πολυκατοικίες στη Μαριούπολη

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν σήμερα το πρωί δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ιδιωτική αμερικανική εταιρία.

Η Maxar Technologies ανακοίνωσε ότι φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και ενός αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή. Δεν κατέστη άμεσα δυνατό για το Reuters να επαληθεύσει τον αριθμό των θυμάτων.

© Μaxar Technologies

23.03 Κλειστό για τρίτη εβδομάδα το χρηματιστήριο της Μόσχας

Κλειστό  για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας ως αποτέλεσμα των των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

22.36 Η νέα βοήθεια για την Ουκρανία περιλαμβάνει αντιτεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα, φορητά όπλα

Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αντιτεθωρακισμένων, αντιαεροπορικών συστημάτων και φορητών όπλων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

22.15 RIA: Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται ραγδαία, λέει το ρωσικό υπ. Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς και σε κάποιες πόλεις σε καταστροφικό βαθμό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

22.04 Ρωσία προς Δύση: Οι αποστολές όπλων αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ ως «νόμιμους στόχους» στρατιωτικής δράσης, εν μέσω μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης των εντάσεων.

Ο Ριαμπάκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η μεταφορά όπλων από ορισμένες χώρες που κατευθύνει δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, είναι μια δράση που καθιστά αυτές τις πομπές νόμιμους στόχους».

21.30 Ρωσικό εμπορικό πλοιο δέχθηκε ουκρανικά πυρά στην Αζοφική Θάλασσα

Το ρωσικό εμπορικό πλοίο «Sormovsky 3064» δέχθηκε ουκρανικά πυρά στην Αζοφική Θάλασσα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Το πλοίο δέχθηκε πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν 12 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Σαμπελσκόγιε του Κρασνοντάρ. Ένα από τα βλήματα έπληξε καμπίνα με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά, ωστόσο το πλήρωμα κατάφερε να την σβήσει. Το πλοίο έχει εγκαταλείψει την περιοχή.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, το πλοίο είχε ξεκινήσει από ελληνικό λιμάνι και είχε κατεύθυνση το ρωσικό λιμάνι Ταγκανρόγκ.

21.10 Η Ρωσία αναφέρει καταστροφή δεκάδων ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται οτι κατέστρεψε σήμερα 79 στρατιωτικέα εγκαταστάσεις -ανάμεσά τους και τέσσερα κέντρα διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε οτι έγιναν επίσης επιθέσεις σε έξι αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και καταρρίφθηκαν ένα ουκρανικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-24 και τρία drones. Δεν είναι  δυνατή πάντως η επαλήθευση αυτών των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές.

20.40 Η χώρα θα ξεκινήσει την εαρινή σπορά του 2022 τις επόμενες ημέρες

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σπορά των εαρινών σιτηρών τις επόμενες ημέρες και διαθέτει αρκετά σιτηρά σε αποθέματα για να εξασφαλίσει ότι ο πληθυσμός έχει αρκετό ψωμί, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Τάρας Βισότσκι.

20.10 Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πομπής της επιχείρησης εκκένωσης - Επτά άμαχοι νεκροί

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι σκοτώθηκαν αφότου η Ρωσία άνοιξε πυρ εναντίον πομπής της επιχείρησης εκκένωσης.

19.50 Ο υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.

19.17 Ο Ζελένσκι μιλά για μια "εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση" της Μόσχας στις συνομιλίες με το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο σήμερα για μια "εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση" της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ηταν να "θέτει τελεσίγραφα" στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Οταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για "προόδους" στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε "ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία".

Κατά τις τελευταίες συνομιλίες, "αρχίσαμε να μιλάμε" και η Μόσχα "πλέον δεν θέτει απλώς τελεσίγραφα", κάτι που συνιστά "μια εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση", πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

19.00 Έτοιμη η Ουάσινγκτον να λάβει διπλωματικά μέτρα που η Ουκρανία θα θεωρήσει χρήσιμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να λάβουν διπλωματικά μέτρα τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση θα θεωρούσε χρήσιμα, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

"Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε", είπε ο εκπρόσωπος.

"Εργαζόμαστε για να θέσουμε τους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την επιβολή σοβαρού κόστους και με την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν".

18.45 Η Ρωσία σχεδιάζει «ψευτοδημοψήφισμα» ανεξαρτησίας στο λιμάνι Χερσώνα

Ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν «ψευτοδημοψήφισμα» στα νότια Ουκρανική πόλη-λιμάνι Χερσώνα για τη δημιουργία μιας αποσχισθείσας περιοχής, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Reuters.

18.15 Η πόλη Βολνοβάχα καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

17.58 Γαλλία: Ο Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

17.45 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για "κατάφωρες παραβιάσεις" του ανθρωπιστικού δικαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

17.15 Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο οικονομικός σύμβουλος το Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

16.45 Περίπου 1300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

16.15 Τσέλσι: Τέλος από την προεδρία της ο Αμπράμοβιτς όπως ανακοίνωσε η Premier League

Μετά από την βρετανική κυβέρνηση που επέβαλε σοβαρές κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν η σειρά της Premier League να εξοστρακίσει τον Ρώσο κροίσο, με τη διοργανώτρια αρχή να ανακοινώνει το τέλος της προεδρίας του από την Τσέλσι.

16.00 Διεψεύδει το Κίεβο τα περί έκκλησης του Ισραήλ για «υποχώρηση» απέναντι στα αιτήματα Πούτιν

Διαψεύδει το Κίεβο πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένκσι να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, το οποίο επιχειρεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Ουκρανό, όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο. 

15.15 Οι ελβετικές τράπεζες δίνουν ωριαίες αναφορές σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει»

Οι ελβετικές τράπεζες παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία κάθε ώρα σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελέν και η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει».

14.52 Νέες εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη

14.45 Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών.

 

 

14.35 Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς.

14.15 Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

13.45 Νέα επικοινωνία Μακρόν, Σολτς και Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επομένη της συνόδου των Βερσαλλιών, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι τρεις ηγέτες είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

13.30 Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εκκένωσης

Οι κυβερνήτες δύο ουκρανικών περιφερειών, του Κιέβου και του Ντονέτσκ, δήλωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους σήμερα, ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές, όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται… Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», είπε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο σε τοπικά ΜΜΕ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

12.46 Νοσοκομεία επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Η πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, σφυροκοπήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με τους βομβαρδισμούς να πλήττουν, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

12.33 Η Μόσχα απειλεί την Ε.Ε. για αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε η Ρωσία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρές κυρώσεις.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία.

11.16 Μαριούπολη: Για βομβαρδισμό τζαμιού με 80 αμάχους κάνει λόγο το ουκρανικό ΥΠΕΞ

Ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται εδώ και ημέρες, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter. «Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων Τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

10.35 Κατασχέθηκε στην Τεργέστη το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Μελνιτσένκο

Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε στο λιμάνι της Τεργέστης το σούπεργιοτ Sailing Yacht A, του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο, αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ, 143 μέτρων μήκους και 25 μέτρων πλάτους.

10.20 Αγωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι από ουκρανικές πόλεις και χωριά, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, θα ανοίξουν σήμερα ώστε να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο.

10.00 Πολίτες διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη

Πολίτες πραγματοποιήσαν πορεία στη Μελιτόπολη με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της πόλης Ιβάν Φεντόροφ.

Την Παρασκευή Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι Ρώσοι στρατιώτες απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης.

Δείτε ΕΔΩ τη συνέχεια.

08.30 Ρωσία: Οι κυρώσεις απειλούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, υποστήριξε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής.

08.15 Πολιορκία δίχως τέλος στη Μαριούπολη

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρσκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

07.30 Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο

Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

07.15 H Deutsche Bank αποσύρεται από τη Ρωσία

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι αποσύρεται από τη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Deutsche Bank αναφέρει: «Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον πλέον σθεναρό τρόπο και στηρίζουμε τη γερμανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Να ξεκαθαρίσουμε: Η Deutsche Bank έχει μειώσει ουσιαστικά την πιστωτική έκθεσή της στη Ρωσία από το 2014. Όπως άλλες διεθνείς τράπεζες και σύμφωνα με τις νομικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις μας, βρισκόμαστε στη διαδικασία σταδιακού τερματισμού των υπολοίπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, ενώ παράλληλα παρέχουμε βοήθεια στους μη Ρώσους πολυεθνικούς πελάτες μας για να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν θα υπάρξει καμία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις