Κοσμος

Σλοβακία: Τι είπε ο 11χρονος που ταξίδεψε μόνος από την Ουκρανία

«Η ελπίδα μου με έφερε εδώ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 11χρονος που ήρθε πρόσφυγας στη Σλοβακία από την Ουκρανία
Ο 11χρονος που ήρθε πρόσφυγας στη Σλοβακία από την Ουκρανία © Ministerstvo vnútra/Facebook

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο 11χρονος Ουκρανός που ταξίδεψε μόνος μέχρι τη Σλοβακία έστειλε μήνυμα ελπίδας σε δήλωσή του.

Ο 11χρονος Χασάν Αλ-Χατάφ στηρίχτηκε στην ελπίδα του όταν διέσχισε μόνος την Ουκρανία, φθάνοντας με ασφάλεια στη Σλοβακία, αφότου ενώθηκε με τα πλήθη των προσφύγων που διέφυγαν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Χασάν έφθασε στη Σλοβακία στις αρχές Μαρτίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, μετά την ανάρτηση της ιστορίας του από την τοπική αστυνομία στην σελίδα της στο Facebook.

Ο 11χρονος από την Ουκρανία πήρε το τραίνο και μετά συνέχισε πεζός για να φθάσει τελικά στη Σλοβακία.

«Διατηρώ την ελπίδα μου από τη μητέρα μου που ήθελε να φύγω» είπε ο Χασάν σε συνέντευξή του πριν εμφανιστεί σήμερα Παρασκευή (11.03) ως προσκεκλημένος σε διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στη σλοβακική πρωτεύουσα, την Μπρατισλάβα. «Η ελπίδα μου με οδήγησε στον δρόμο που πήρα» δήλωσε μέσω διερμηνέα.

The 11-Year-Old Boy Who Fled Ukraine Alone On Massive 750 Mile Journey To Escape War | GMB

Ουκρανία: Διένυσε 1.000 χλμ. για να πάει στη Σλοβακία ο 11χρονος Ουκρανός

Η χήρα μητέρα του Χασάν δεν μπορούσε να αφήσει τη γιαγιά του στο σπίτι. Έτσι, έστειλε το αγόρι μόνο του σε αυτό το ταξίδι των 1.000 και πλέον χιλιομέτρων στη Σλοβακία, όπου σπουδάζει ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο Χασάν έφθασε έχοντας μόνο μια πλαστική τσάντα, διαβατήριο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι του.

«Αυτό μας φέρνει δάκρυα στα μάτια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της χθεσινής νύχτας» έγραψε η αστυνομία της Σλοβακίας στις 5 Μαρτίου μετά την εμφάνιση του Χασάν στο συνοριακό πέρασμα.

Ο Χασάν είναι ένας από τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για την Πολωνία κυρίως, αλλά και τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουλάχιστον 176.000 πέρασαν τα σύνορα της Σλοβακίας -σε μια έξοδο που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, γιατί βοηθούν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν» είπε ο Χασάν, ο οποίος ελπίζει να δει ξανά τη μητέρα του. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος» κατεληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ