- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο 11χρονος Ουκρανός που ταξίδεψε μόνος μέχρι τη Σλοβακία έστειλε μήνυμα ελπίδας σε δήλωσή του.
Ο 11χρονος Χασάν Αλ-Χατάφ στηρίχτηκε στην ελπίδα του όταν διέσχισε μόνος την Ουκρανία, φθάνοντας με ασφάλεια στη Σλοβακία, αφότου ενώθηκε με τα πλήθη των προσφύγων που διέφυγαν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.
Ο Χασάν έφθασε στη Σλοβακία στις αρχές Μαρτίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, μετά την ανάρτηση της ιστορίας του από την τοπική αστυνομία στην σελίδα της στο Facebook.
Ο 11χρονος από την Ουκρανία πήρε το τραίνο και μετά συνέχισε πεζός για να φθάσει τελικά στη Σλοβακία.
«Διατηρώ την ελπίδα μου από τη μητέρα μου που ήθελε να φύγω» είπε ο Χασάν σε συνέντευξή του πριν εμφανιστεί σήμερα Παρασκευή (11.03) ως προσκεκλημένος σε διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στη σλοβακική πρωτεύουσα, την Μπρατισλάβα. «Η ελπίδα μου με οδήγησε στον δρόμο που πήρα» δήλωσε μέσω διερμηνέα.
Ουκρανία: Διένυσε 1.000 χλμ. για να πάει στη Σλοβακία ο 11χρονος Ουκρανός
Η χήρα μητέρα του Χασάν δεν μπορούσε να αφήσει τη γιαγιά του στο σπίτι. Έτσι, έστειλε το αγόρι μόνο του σε αυτό το ταξίδι των 1.000 και πλέον χιλιομέτρων στη Σλοβακία, όπου σπουδάζει ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο Χασάν έφθασε έχοντας μόνο μια πλαστική τσάντα, διαβατήριο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι του.
«Αυτό μας φέρνει δάκρυα στα μάτια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της χθεσινής νύχτας» έγραψε η αστυνομία της Σλοβακίας στις 5 Μαρτίου μετά την εμφάνιση του Χασάν στο συνοριακό πέρασμα.
Ο Χασάν είναι ένας από τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για την Πολωνία κυρίως, αλλά και τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τουλάχιστον 176.000 πέρασαν τα σύνορα της Σλοβακίας -σε μια έξοδο που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, γιατί βοηθούν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν» είπε ο Χασάν, ο οποίος ελπίζει να δει ξανά τη μητέρα του. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος» κατεληξε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπεράσπιση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κινδύνου διαφυγής
H 84χρονη γυναίκα έχει πέσει θύμα απαγωγής
Ξεκαθάρισε ότι το αν θα πουλήσει στην Άγκυρα τα F-35 είναι δική του απόφαση
Η απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας περί οικογενειακής διαμάχης, πιέσεων και παρασκηνίων
Η γυναίκα είχε χάσει την όρασή της τα τελευταία 5 χρόνια
Γιατί προβλέπει παράλληλα ότι το χρήμα θα χάσει τη σημασία του
To πρώτο αεροπλάνο του είδους θα παραλειφθεί από την Ελλάδα το 2028
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μεταφερθεί στην Ελλάδα
Ένα βρέφος παρέμενε άταφο για δύο χρόνια - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μαζική κινητοποίηση του rescEU - Περισσότερα εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες
Από καταστροφή εκρηκτικών ή εκπαιδευτικές βολές εντός στρατοπέδου άρχισε η πυρκαγιά - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Space Needle δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πού ακριβώς προσγειώθηκαν
Το δύσκολο ραντεβού
Με κολάρο για τουλάχιστον έξι εβδομάδες o Λιούμπισα Κάροβιτς
Άρον άρον απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ERCC, παρατείνοντας για 24 ώρες την αποστολή των εναέριων μέσων
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που εξετάζει η Ουάσιγκτον
Η μεγάλη φωτιά κοντά στο Μπορντό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ιστορική διαδρομή από το Σύνταγμα του 1960 έως τη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.