Κοσμος

Γάζα: Νεκροί έξι Παλαιστίνιοι, η γυναίκα και η κόρη του διοικητή της Χαμάς

Έσπασε η εκεχειρία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγες ώρες πριν την λήξη της προσωρινής εκεχειρίας, κι ενώ οι συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονταν σε εξέλιξη, ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις στη Γάζα. Με εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, τα ισραηλινά στρατεύματα απάντησαν στην εκτόξευση τριών πυραύλων από τη Γάζα, οι οποίοι χτύπησαν μια περιοχή κοντά στην πόλη Μπιρσέμπα, χωρίς να υπάρξουν ωστόσο θύματα.

Παράλληλα, η ομάδα διαπραγματεύσεων του Ισραήλ κλήθηκε να επιστρέψει. Το Ισραήλ αποποιείται ωστόσο τις ευθύνες για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο, αναφέροντας ότι η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας έκανε τη συνέχιση των συνομιλιών αδύνατη.

«Η διαδικασία του Καΐρου χτίστηκε σε μια συνολική και πλήρη παύση όλων των εχθροπραξιών και έτσι όταν οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, όχι μόνο ήταν μια σαφής παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, αλλά κατέστρεψε και την παραδοχή πάνω στην οποία βασίστηκαν οι συνομιλίες», δήλωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάρκ Ρεγκέβ.

«Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια του Ισραήλ και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν» δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Γιδεόν Σάαρ.

«Η εκεχειρία είναι νεκρή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο», δήλωσε ο Αζάμ αλ-Αχμέντ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, ενώ πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη (...) υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου».

Κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα, μετά τη διάλυση της εκεχειρίας, το βράδυ της Τρίτης, σκοτώθηκαν η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ. Σε δήλωσή του στο facebook, ο εξόριστος Μούσα Αμπόυ Μαρζούκ της Χαμάς, τόνισε ότι «στόχος του Ισραήλ ήταν να σπάσει την ανακωχή για να δολοφονήσει τον Ντεΐφ, αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι, που όπως φαίνεται ήταν η οικογένειά του».

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι το πρωί της Τετάρτης, σε νέα ισραηλινή επιδρομή με στόχο το Ντέιρ ελ-Μπάλαχ της Λωρίδας της Γάζας, ξεκληρίστηκε μια ολόκληρη οικογένεια. Έξι νεκροί, εκ των οποίων ένας άνδρας 32 ετών, η έγκυος γυναίκα του, τρία από τα παιδιά του και ο θείος τους.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε την Τετάρτη να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτόν τον προορισμό.