Κοσμος

ΟΗΕ: Με τεράστια πλειοψηφία απαιτεί το τέλος της ρωσικής εισβολής

Στο πλευρό της Μόσχας, Λευκορωσία, Συρία και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία (ψήφισμα)
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ © EPA Pool

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα. Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

 

 

Στο πλευρό της Ρωσίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα η Συρία, η Λευκορωσία, η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα οι οποίες επέκριναν τους Δυτικούς που, όπως δήλωσε η Πιόνγκγιανγκ, «κατέστρεψαν τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Το 2014 αντίστοιχο σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία έγινε χωρίς να χυθεί αίμα, αντίθετα με την τωρινή εισβολή, είχε συγκεντρώσει 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν καν.

Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, το οποίο το έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία). Οι αποφάσεις της δεν είναι νομικά δεσμεύτηκες, όπως αυτές του Συμβουλίου, όμως έχουν πολιτική αξία ανάλογη με τον αριθμό των χωρών που θα τις ψηφίσουν.

Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα πως παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ