Κοσμος

Μπάμπι Γιαρ: Από εκτελέσεις Εβραίων Σοβιετικών στον βομβαρδισμό

Η ιστορία του Μπάμπι Γιαρ και το κάλεσμα Ζελένσκι στους απανταχού Εβραίους μετά τον βομβαρδισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μνημείο για τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο
Μνημείο για τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο © EPA / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Μπάμπι Γιαρ: Οι εκτελέσεις Εβραίων Σοβιετικών - Το χρονικό έως τον βομβαρδισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Κίεβο.

Ο βομβαρδισμός του μνημείου για τη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ εξόργισε διπλά τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έκανε λόγο για διαγραφή της Ιστορίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν όσα έγιναν πριν από 81 χρόνια στο φαράγγι, με τις εκτελέσεις Εβραίων Σοβιετικών και κάλεσε τους ανά τον κόσμο Εβραίους να στηρίξουν την Ουκρανία και «να φωνάξουν για τις δολοφονίες αμάχων» κατά τη ρωσική εισβολή. 

«Με αυτό το χτύπημα, η Ρωσία στοχεύει να σβήσει την Ιστορία μας», είπε σε νέο του διάγγελμα σήμερα (2/3) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέροντας στο νου των Ουκρανών τα γεγονότα του 1941. 

Το μνημείο του Μπάμπι Γιαρ καταστράφηκε από τον νέο βομβαρδισμό που είχε σα στόχο τον πύργο των τηλεπικοινωνίων της Ουκρανίας. Το μνημείου του Μπάμπι Γιαρ βρίσκεται σε ένα μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων που εκτελέστηκαν από τα SS το 1941. 

«Το να προσπαθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν να στρεβλώσει και να παραποιήσει το Ολοκαύτωμα για να δικαιολογήσει μια παράνομη εισβολή σε μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα, είναι απολύτως αποκρουστικό. Είναι συμβολικό πως αρχίζει να επιτίθεται στο Κίεβο βομβαρδίζοντας την περιοχή του Μπάμπι Γιαρ, του μεγαλύτερου σφαγείου των Ναζί» ανέφερε ο Νάταν Σαράνσκι, διευθυντής του Μνημείου. 

Το σημείο όπου υπήρχε το μνημείο για το Ολοκαύτωμα του Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο

 

 

 

 

Μπάμπι Γιαρ: Το «φαράγγι της γιαγιάς» και οι εκτελέσεις Εβραίων Σοβιετικών

Το Μπάμπι Γιαρ, ή αλλιώς το «φαράγγι της γιαγιάς» βρίσκεται στο Βορειοδυτικό άκρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου και είναι ιστορικά συνδεδεμένο με εκτελέσεις, κυρίως Εβραίων Σοβιετικών πολιτών κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας.

Το Κίεβο καταλήφθηκε από τους ναζί στις 19 Σεπτεμβρίου 1941 και λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης οι γερμανικές δυνάμεις διέταζαν τους Εβραίους της πόλης να βρεθούν σε συγκεκριμένο σημείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και προσωπικά είδη. «Όλοι οι Εβραίοι του Κιέβου και των περιχώρων διατάσσονται να παρουσιαστούν στις 8 το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου στη γωνία των οδών Μελνικόφσκι και Ντοκτούροφ, κοντά στο νεκροταφείο. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους, καθώς και τα προσωπικά τους είδη. Όποιος παρακούσει τη διαταγή και βρεθεί σε άλλο μέρος της πόλης θα εκτελείται επιτόπου, όπως και κάθε πολίτης που θα εισέλθει σε κατοικία Εβραίου και συλληφθεί να κλέβει», έγραφε η ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

 

 

Περισσότεροι από 175.000 Εβραίοι του Κιέβου πίστεψαν ότι η διαταγή θα αφορούσε τη μεταφορά τους σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και οδήγησε σε μία από τις σκληρότερες θηριωδίες. Εβραίοι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου είχε οριστεί. SS και οι ντόπιοι συνεργάτες τούς οδηγούσαν σε ομάδες των 10 ατόμων στο χείλος του φαραγγιού, όπου τους πολυβολούσαν, αφού πρώτα τους έγδυναν και τους χτυπούσαν σε περίπτωση που προέβαλαν αντίσταση. 

Σύμφωνα με το Σαν Σήμερα, τη διαταγή είχε δώσει ο ίδιος ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ και την εκτέλεσή της ανέλαβε ο στρατηγός, Φρίντριχ Γιέκελν. Συνολικά 33.771 Εβραίοι εκτελέστηκαν. Λίγες ημέρες αργότερα, εκτέλεσαν 60.000 ομοεθνείς τους, αλλά και τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους.

 

 

 

 

Ο Φρίντριχ Γιέκελν συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και αφού προσήχθη σε δίκη εκτελέστηκε στη Ρίγα της Λετονίας στις 3 Φεβρουαρίου 1946.

 

 

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια και Σαν Σήμερα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ