- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Μαριούπολη οι Έλληνες.
Ξεκίνησε η αποχώρηση των Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη της Ουκρανίας.
Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.
Ηδη όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ελληνικών καναλιών γίνεται η σχετική προετοιμασία.
Ουκρανία: Πώς θα φύγουν οι Έλληνες από την Μαριούπολη
Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.
Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι θα φύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα.
Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.
Έλληνας πρέσβης στη Μαριούπολη: «Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη»
Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, λίγες ώρες πριν από το «ταξίδι διαφυγής» από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, ορισμένων μελών της προξενικής αρχής της Ελλάδας στην πόλη, όσων Ελλήνων και ομογενών ζουν στην περιοχή και θέλουν να την εγκαταλείψουν, καθώς και των δημοσιογραφικών αποστολών από ελληνικά ΜΜΕ που θα απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, εν αναμονή ισχυρότερων χτυπημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη.
Όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης διαφυγής, πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη.
«Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Μαριούπολη: Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί
Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.
Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Έβδομη ημέρα της εισβολής - Live
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Τα Στενά του Ορμούζ έμειναν για λιγότερο από ένα 24ωρο ανοιχτά
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.