Κοσμος

Η ρωσική μπάντα Pussy Riot συγκεντρώνει χρήματα για την Ουκρανία

To συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pussy Riot
Pussy Riot © ΕPA Pool

Το ρωσικό συγκρότημα Pussy Riot συνεργάστηκε με δημιουργούς crypto για να δημιουργήσουν ένα NFT προκειμένου να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πολίτες.

Η πρωτοβουλία UkraineDAO ξεκίνησε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου με την κυκλοφορία ενός 1/1 NFT της ουκρανικής σημαίας. Το 100% των εσόδων από τις πωλήσεις του NFT θα παραχωρηθούν στο «Come Back Alive» της Ουκρανίας, «μία από τις πιο αποτελεσματικές και διαφανείς ουκρανικές φιλανθρωπικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες».

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτό στο οποίο είμαστε καλοί, το web3, για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς καθώς απαντούν στη ρωσική εισβολή στη χώρα τους», έγραψαν οι Pussy Riot στο Twitter σχετικά με την πρωτοβουλία UkraineDAO.

«Θα αγοράσουμε ένα NFT της ουκρανικής σημαίας», πρόσθεσαν.

Σε δήλωσή της, η συνιδρύτρια του γκρουπ, Nadya Tolokonnikova, ανέφερε: «Αποφύγαμε σκόπιμα να προσθέσουμε τη δική μας τέχνη σε αυτή την κυκλοφορία, κατά κάποιον τρόπο είναι η δική μας δυναμική εννοιολογική καλλιτεχνική δήλωση».

«Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετική αισθητική, αλλά δεν έχει σχέση με το χρώμα που προτιμάμε, αλλά με το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε ζωές. Η ουκρανική σημαία μας ενώνει», συνέχισε.

«Το κρυπτονόμισμα δεν έχει σύνορα, δεν έχει άδεια και είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο από τα παραστατικό χρήμα», δήλωσε η Tolokonnikova των Pussy Riot στο Bloomberg.

Το UkraineDao δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Trippy Labs και την PleasrDAO, η ομάδα κρυπτογράφησης που αγόρασε κρυφά το ένα και μοναδικό αντίτυπο του άλμπουμ «Once Upon A Time in Shaolin» των Wu-Tang Clan, το οποίο είχε αποκτήσει προηγουμένως ο πρώην επενδυτής και καταδικασμένος εγκληματίας Martin Shkreli.

Pussy Riot: To συγκρότημα που «κυνηγάει» τον Πούτιν

Οι Pussy Riot, που ιδρύθηκαν το 2011 είναι φεμινιστικό συγκρότημα που επικρίνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό κράτος. 

Το περασμένο καλοκαίρι τα μέλη των Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova και Nika Nikulshina χαρακτηρίστηκαν και επίσημα από τη ρωσική κυβέρνηση ως «ξένοι πράκτορες». Ο προσδιορισμός αυτός της ρωσικής κυβέρνησης δεν είναι άλλος από ακόμη μια προσπάθεια της ίδιας να καταπνίξει κάθε φωνή που εκφράζει ελεύθερα διαφωνίες ως προς την πολιτική που ασκεί, μειώνοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία όσων πολιτών της χώρας χαρακτηρίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, οι «ξένοι πράκτορες» στη Ρωσία είναι υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν ένα disclaimer στις αναρτήσεις τους στα social media, σε news reports και σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια δήλωση.

Η Tolokonnikova των Pussy Riot είχε συλληφθεί το 2012 και είχε περάσει δύο ολόκληρα χρόνια στη φυλακή μετά από διαμαρτυρία σε ρωσικό καθεδρικό ναό. Η Nikulshina είχε επίσης κρατηθεί στη φυλακή μαζί με άλλα μέλη των Pussy Riot μετά την εισβολή τους στο γήπεδο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2018, που διεξήχθη στη Μόσχα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ