Κοσμος

Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου

Ποιο ήταν το αεροσκάφος An-225, που οι Ουκρανοί αποκαλούσαν «Mriya»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε την καταστροφή του αεροσκάφους «Mriya». Το ουκρανικό Antonov ήταν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το φορτηγό Antonov-225 στην Ουκρανία, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε την Κυριακή (27.02) ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom.

«Οι ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το An-225» στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, όπου το αεροσκάφος «βρισκόταν για επισκευές», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε, ενώ το -στρατηγικής σημασίας- αεροδρόμιο του Γκοστομέλ έχει μετατραπεί σε θέατρο βίαιων συγκρούσεων από την περασμένη Πέμπτη που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία από το ρωσικό στρατό, ο οποίος επιχειρεί να καταλάβει αυτή τη στρατηγικής σημασίας υποδομή.

Ο Ukroboronprom εκτιμά πως η αποκατάσταση του «Mriya» θα κόστιζε πάνω από 3 δισεκ. δολάρια και θα απαιτούσε περισσότερο από πέντε χρόνια. «Αποστολή μας είναι να ενεργήσουμε ούτως ώστε οι δαπάνες αυτές να καλυφθούν από τη Ρωσία, η οποία προκάλεσε εσκεμμένα ζημιές στην ουκρανική αεροπορία» υπογράμμισε ακόμη ο όμιλος.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το "Mriya" μας. Όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε» έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Antonov-225, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο - Χαρακτηριστικά

Το An-225 είχε αρχικά κατασκευαστεί στο πλαίσιο των σοβιετικών αεροναυτικών προγραμμάτων, κυρίως για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν, και είχε πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 1988. Όπως ανακοινώθηκε:

  • Αυτό το μοναδικό στον κόσμο αεροσκάφος είχε μήκος 84 μέτρα και μπορούσε να μεταφέρει φορτίο περίπου 250 τόνων με ταχύτητα που έφτανε τα 850 χλμ/ώρα.
  • Είχε βαπτιστεί «Mriya», «Όνειρο» στα ουκρανικά.
  • Έπειτα από χρόνια αδράνειας ελλείψει μέσων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το μοναδικό υφιστάμενο μοντέλο του An-225 πραγματοποίησε το 2001 μια δοκιμαστική πτήση στο Γκοστομέλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Κίεβο.
  • Έκτοτε το εκμεταλλευόταν η ουκρανική αεροπορική εταιρεία Antonov Airlines για πτήσεις μεταφοράς φορτίου, εφόσον της το ζητούσαν οι πελάτες της και το αεροπλάνο αυτό είχε μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας της Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου είχε έρθει στην Αθήνα τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις