Κοσμος

Ουκρανία: Πόλεμος και διαπραγματεύσεις, με το Κίεβο σε πολιορκία

Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια - Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Περικυκλωμένο το Κίεβο λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με τις μάχες σε πολλά μέτωπα να μαίνονται για τέταρτο 24ωρο στην Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι περικυκλωμένη και τόνισε ότι η εκκένωση των πολιτών δεν είναι δυνατή, καθώς «όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι».

«Βρισκόμαστε στα όρια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία, όπως είπε, επιτρέπει στις αρχές να κυνηγούν «σαμποτέρ» στους δρόμους.

Νωρίτερα δορυφορικές εικόνες της Maxar κατέγραψαν ένα τεράστιο κομβόι αρμάτων μάχης να πλησιάζουν το Κίεβο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα οι «χωρίς προϋποθέσεις» διαπραγματεύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Εβγκένι Γενίν δήλωσε ότι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας (28/02), όπως ανέφερε το CNN.

Το γραφείο του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο νωρίτερα την Κυριακή (27/02). «Συμφώνησαν ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ», ανέφερε το γραφείο του.

Η Μαριούπολη σε κατάσταση πολιορκίας

 

Η νύχτα στη Μαριούπολη αναμένεται δύσκολη. Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στην παραθαλάσσια πόλη - κλειδί. Ο δήμαρχος προειδοποίησε για νέους βομβαρδισμούς μέσα στη νύχτα.

Σήμερα Κυριακή (27.02), λίγο πριν από τις 20.00, σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις, στο ανατολικό τμήμα, κοντά στα εργοστάσια, τα οποία φαίνεται πως αποτελούν στόχο των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών.

Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν από κάθε σημείο τη Μαριούπολη, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ τη Δευτέρα

 

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιείται, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περικυκλωμένο το Κίεβο © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές οι χώρες στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό

 

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ αποστέλλεται και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το NATO, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες.

Αναλυτικά ο στρατιωτικός εξοπλισμός

 

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.

Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα

Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες

Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη

Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους

Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.

Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια

Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ

Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις