Κοσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Παιδιά «ξεγελούν» τον πόλεμο στα καταφύγια

«Δεν θέλω να πεθάνω», λέει ένα μικρό κορίτσι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εισβολή στην Ουκρανία: Στα καταφύγια παιδιά μετά την έναρξη του πολέμου - Βίντεο που συγκλονίζει.

Στα καταφύγια στην Ουκρανία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της εισβολής παιδιά και μητέρες, με τις εικόνες να δείχνουν τις δραματικές στιγμές που περνούν οικογένειες, αναζητώντας την ασφάλειά τους και την προστασία τους από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά της χώρας. 

Άλλα παιδιά «ξεγελούν» τον πόλεμο παίζοντας με τα παιχνίδια τους, άλλα κλαίνε και κάποια γνωρίζουν ότι έξω γίνεται πόλεμος, λέγοντας ότι δεν επιθυμούν να πεθάνουν. Λόγια που κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει από μικρά παιδιά. Παιδιά που βιώνουν την αγριότητα του πολέμου ακόμη και στα καταφύγια. 

Βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου εικονίζει ένα μικρό κορίτσι. Φορά μπουφάν και σκούφο για να παραμείνει ζεστό στο καταφύγιο. «Δεν θέλω να πεθάνω», λέει στην κάμερα και ζητά ο πόλεμος να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Σήμερα ξύπνησα με το άκουσμα μιας μεγάλης έκρηξης. Κατάλαβα ότι ήταν πόλεμος». Μία γυναίκα εξομολογείται ότι τα παιδιά της έντρομα την ρωτούσα τι συνέβη. «Τι να πω σε αυτά τα παιδιά; Ότι είναι πόλεμος; Ρωτά, τι να κάνω;»

 

 

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν νεογέννητα μωράκια να μεταφέρονται σε καταφύγια μέσα σε θερμοκοιτίδες. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά βρίσκονται στα καταφύγια © EPA

Την ίδια ώρα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας προχωρούν σε διαμαρτυρίες σε κάθε πλευρά της Ευρώπης και της Αυστραλίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την εισβολή στην Ουκρανία και ζητώντας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. 

Γυναίκα με τα παιδιά της στη Γαλλία διαμαρτύρεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία © EPA

Ζελένσκι: Άφησαν την Ουκρανία μόνη αντιμέτωπη με τη Ρωσία

Μόνη της έχει αφεθεί η Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, καμία χώρα δεν υποστήριξε στρατιωτικά τη χώρα του.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες. Ακόμα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε το ότι η Δύση συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ