Κοσμος

Υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift Γαλλία και Γερμανία

Τι είναι το τραπεζικό σύστημα Swift και οι συνέπειές του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift Γαλλία και Γερμανία.

«Ναι» στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift λένε Γαλλία και Γερμανία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Αρχικά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ότι η Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις.

«Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, η Γαλλία δεν είναι ένα από αυτά τα κράτη», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο διάσκεψης στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά τη Γαλλία, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα τις συνέπειες για την οικονομία της.

«Είμαστε ανοιχτοί, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε», δήλωσε ο Λίντνερ σε δημοσιογράφους, μετά από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στο Παρίσι, όπου συζητήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη των G7, ο Μπόρις Τζόνσον εισηγήθηκε την αποβολή της Ρωσίας από το παγκόσμιο δίκτυο τραπεζικών συναλλαγών SWIFT μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το συγκεκριμένο δίκτυο ουσιαστικά διευκολύνει τις τραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε περισσότερες από διακόσιες χώρες και έντεκα χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όταν έκανε την πρόταση ο Τζόνσον, ήταν ο μόνος που επιμένει έντονα στη συγκεκριμένη λύση, καθώς τόσο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, θεώρησαν πως η συγκεκριμένη κύρωση εναντίον της Ρωσίας είναι υπερβολική σε αυτή τη φάση, ενώ μπορεί τελικά να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αποτυγχάνοντας να κατευνάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το τραπεζικό σύστημα Swift 

Το Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το CNN, τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σημαίνει ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συναλλαγές οι οποίες γίνονται σε αμερικανικά δολάρια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις