- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία-Reuters: Ναι σε συνθηκολόγηση με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς λέει το Κίεβο.
Έτοιμη να συνομιλήσει με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης και την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, είναι η Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».
Ρωσία - Ουκρανία: Η απάντηση της Μόσχας
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές Αρχές ως δημοκρατικές. «Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία του Ζελένσκι να συζητήσει ένα πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πρόταση που θα αναλύσει η Μόσχα, αν και οι απαιτήσεις της από το Κίεβο παραμένουν απαράλλακτες: μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατεύματα ή όπλα στα ουκρανικά εδάφη.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι ο Πούτιν θα έχει σειρά τηλεφωνημάτων με διεθνείς ηγέτες, ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις αντιποίνων σε δυτικές χώρες. Οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα, που όμως μπορούν να λυθούν αφ’ ης στιγμής η Ρωσία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το εξωτερικό, είπε. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία περιμένει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Δύση, όταν η τελευταία καταλάβει ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να προστατέψει την ασφάλειά της. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε εξάλλου να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο σε κατάσταση πολιορκίας (LIVE)
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.