Κοσμος

Πάνω από 3.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς σε 48 ώρες

Σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες στην περιοχή του Ντονμπάς
Στρατιώτες στην περιοχή του Ντονμπάς © EPA

Ουκρανία: Πάνω από 3.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς σε 48 ώρες σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τελευταία επίσημα στοιχεία από τους παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταγράφηκαν σε 48 ώρες πάνω από 3.200 νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν σήμερα.

Από το βράδυ της Παρασκευής ως το βράδυ της Κυριακής, οι παρατηρητές κατέγραψαν 2.158 παραβιάσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και άλλες 1.073 σε αυτή του Λουγκάνσκ. Οι δύο περιφέρειες αυτές της ανατολικής Ουκρανίας, περιοχής γνωστής με την ονομασία Ντονμπάς, βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου από το 2014.

Πρέσβης Ουκρανίας στον ΟΗΕ: Τα σύνορά μας δεν θα αλλάξουν

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

ΟΗΕ: Ανησυχία για μεγαλύτερη σύρραξη

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ