Κοσμος

Ρωσία: Πέντε Ουκρανοί «σαμποτέρ» νεκροί στο Ροστόφ

Διαψεύδει το Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μόσχα επαναλαμβάνει πάντως συνεχώς πως δεν σκοπεύει να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοικτό όμως το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο στρατός του Κιέβου εισβάλει στις ρωσόφωνες περιοχές.Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση για έλλειψης συνεργασίας
Σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας © ΕPA Pool

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 5 Ουκρανοί σαμποτέρ που πέρασαν τα σύνορα - Ο ουκρανικός στρατός χαρακτήρισε «ψευδείς» τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Tο Reuters, επικαλούμενο Ρώσους αξιωματούχους, μεταδίδει πως υπάρχουν πέντε νεκροί Ουκρανοί κατά τη διάρκεια επεισοδίου στο οποίο έγινε προσπάθεια παραβίασης των συνόρων της Ρωσίας. 

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα και οι συνοριοφύλακες εμπόδισαν «Ουκρανούς σαμποτέρ» να παραβιάσουν τα κοινά τους σύνορα, σύμφωνα με ρωσικά δίκτυα που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η σύγκρουση σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί ώρα Μόσχας στην περιοχή του Ροστόφ κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ρωσική πλευρά, οι αρχηγοί του στρατού ανέφεραν ότι «μια μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, μαζί με μια συνοριακή περιπολία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, απέτρεψε μια ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης από το να παραβιάσει τα ρωσικά κρατικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας».

Nωρίτερα, η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από κατεστραμμένο συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, το οποίο, όπως υποστηρίζει επλήγη από ουκρανική οβίδα.

Το Κίεβο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτό το βίντεο δείχνει Ρωσόφωνους αυτονομιστές να επιτίθενται με πυρά όλμων σε περιοχές που ελέγχουν στο Ντονμπάς προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εισβολή, την ώρα που συνεχίζεται η φυγή των κατοίκων προς τη Ρωσία.

 

Έκτακτη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας

Σε αυτό το κλίμα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συγκάλεσε σήμερα Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, με διευρυμένη σύνθεση.

Η Μόσχα επαναλαμβάνει πάντως συνεχώς πως δεν σκοπεύει να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοικτό όμως το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο στρατός του Κιέβου εισβάλει στις ρωσόφωνες περιοχές. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση για έλλειψης συνεργασίας σε ότι αφορά τις ανάγκες ασφαλείας της Ρωσίας. 

«Φρένο» από το Κρεμλίνο: Πρόωρα τα περί συνάντησης κορυφής

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπήρξε πολύ προσεκτικός δηλώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, ωστόσο αν παραστεί ανάγκη αυτή μπορεί να γίνει είτε κατιδίαν είτε τηλεφωνικώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η σύνοδος κορυφής θα προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Από την μεριά του το Κίεβο, μέσω του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και Άμυνας υποστήριξε πως αν πραγματοπιηθεί η συνοδος, σε αυτή θα πρέπει να λάβει μέρος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  «Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο  Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ