Κοσμος

Credit Suisse: Διέρρευσαν λογαριασμοί της «διεθνούς» παρανομίας

Στα 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται το «χαρτοφύλακιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Credit Suisse
Credit Suisse © ΕPA Pool

Δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών, εγκληματίες πολέμου είναι μεταξύ των πελατών της Credit Suisse, σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον 18.000 λογαριασμών.

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με την Credit Suisse αφού μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα αποτελέσματα συντονισμένων ερευνών του είδους των Panama Papers για μια διαρροή δεδομένων χιλιάδων λογαριασμών που τηρούνταν στην τράπεζα κατά τις περασμένες δεκαετίες.

Ένα πρόσωπο διέρρευσε στη Sueddeutsche Zeitung την πληροφορία για τους λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν από τα χρόνια του 1940 ως τα χρόνια του 2010.

Η γερμανική εφημερίδα μοιράστηκε την πληροφορία με το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και με 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς περιλαμβανομένων των New York Times, της βρετανικής Guardian και της γαλλικής Le Monde.

Οι New York Times ανέφεραν πως τα δεδομένα που διέρρευσαν καλύπτουν περισσότερους από 18.000 λογαριασμούς που περιέχουν συνολικά πάνω από 100 δισεκ. δολάρια.

Ανάμεσά τους ο Ronald Lee Fuq-shiu, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της πόλης, αλλά και καταδικάστηκε για χρηματισμό με αντάλλαγμα την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Επίσης ο Γερμανός Eduard Seidel που καταδικάστηκε για χρηματισμό το 2008, εργάστηκε στη Siemens και, ως επικεφαλής αυτής της πολυεθνικής εταιρείας στη Νιγηρία, επέβλεψε μια εκστρατεία δωροδοκίας διεφθαρμένων Νιγηριανών πολιτικών.

Ο Guardian αναφέρει επίσης τον Stefan Söderholm, έναν Σουηδό τεχνικό υπολογιστών που άνοιξε λογαριασμό στην Credit Suisse το 2008 και μπόρεσε να τον διατηρήσει για δυόμισι χρόνια αφού καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων στις Φιλιππίνες, για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις στην ιστορία της «Credit Suisse» περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Guardian, τον διεφθαρμένο δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος και τη σύζυγό του Ιμέλντα, οι οποίοι εκτιμάται ότι απέσπασαν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια τριών προεδρικών θητειών του Φερντινάντ Μάρκος.

Υπάρχει επίσης ο Pavlo Lazarenko, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταξύ 1997 και 1998, και ο οποίος άνοιξε τον πρώτο από τους δύο λογαριασμούς του μετά το τέλος της θητείας του και είχε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε έναν από αυτούς.

Η διαρροή στοιχείων ελβετικής τράπεζας αποκαλύπτει πώς στοιχεία που συνδέονται με καθεστώτα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, την Ιορδανία και αλλού κρύβουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην Credit Suisse πριν και μετά την λεγόμενη εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης.

Τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αξιωματούχους στην Υεμένη, τη Συρία και τη Λιβύη παγώθηκαν τους μήνες και τα χρόνια μετά την εξέγερση. Ωστόσο, η πλήρης λογοδοσία για τα κεφάλαια που φυλάσσονται στο εξωτερικό παρέμεινε ζητούμενο, ιδιαίτερα σε δικαιοδοσίες όπου επικρατεί μυστικότητα.

Η ίδια η Credit Suisse αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έρευνα «στηρίζεται σε αποσπασματικές, μη ακριβείς και  επιλεκτικές πληροφορίες οι οποίες παρουσιάζονται εκτός πλαισίου, οδηγώντας σε μεροληπτικές ερμηνείες για τις δραστηριότητες της τράπεζας». 

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει, το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχει ήδη κλείσει. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι από δύο εβδομάδες, η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε σε Βούλγαρους λαθρέμπορους να «ξεπλύνουν» αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μερικά από τα οποία τα έφεραν σε βαλίτσες. Στην πρώτη τέτοια ποινική υπόθεση στην Ελβετία κατά μεγάλης τράπεζας, οι ελβετικοί εισαγγελείς ζητούν για την «Credit Suisse» πρόστιμο περίπου 42,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ