Κοσμος

Φόβοι για κατάρριψη αεροπλάνου στην Ουκρανία: Αλλάζουν οι πτήσεις

Lufthansa και Air France αποφεύγουν τον εναέριο χώρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτόξευση πυραύλου στα σύνορα με την Ουκρανία
Εκτόξευση πυραύλου στα σύνορα με την Ουκρανία © EPA

Πτήσεις προς την Ουκρανία ακυρώνονται από αεροπορικές εταιρείες. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η κατάρριψη αεροπλάνου από πύραυλο και η πτήση MH17.

Αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν την Ουκρανία, καθώς η ένταση με τη Ρωσία παραμένει και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ρωσο-ουκρανικός πόλεμος παραμένει μεγάλο.

Οι μνήμες από τα τραγικά γεγονότα με την μοιραία πτήση MH17 στις 17 Ιουλίου 2014 παραμένουν νωπές.

Το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών επλήγη από πύραυλο, ενώ περνούσε πάνω από την Ανατολική Ουκρανία. Εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ και έγινε κομμάτια στο έδαφος, Οι νεκροί έφθασαν τους 298.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως περίπου 10 αεροπορικές εταιρίες προσάρμοσαν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Ουκρανία εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία. Ξεκαθάρισε, όμως, πως οι αεροδιάδρομοί της εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και πως η πτήση προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένει ασφαλής.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ουκρανικός στρατός έχει εφοδιαστεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα αεράμυνας, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία έχουν στα χέρια τους υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την κατάρριψη εναέριων μέσων σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Η Lufthansa σταματά τις πτήσεις προς την Ουκρανία - Ακυρώνει πτήσεις η Air France

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα Δευτέρα (21.02), ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της.

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Η τρέχουσα ακύρωση πτήσεων από έναν ορισμένο αριθμό ξένων αεροπορικών εταιριών υπαγορεύεται μόνο από τις πληροφορίες για επιδείνωση της κατάστασης, και όχι από πραγματικές αλλαγές στην ασφάλεια των πτήσεων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολεξάντερ Κουμπράκοφ. Δεν κατονόμασε, όμως, τις αεροπορικές εταιρείες και είπε πως «το κράτος εργάζεται, προκειμένου να αντικαταστήσει τις ακυρωθείσες πτήσεις».

Ειδικότερα, ο Κουρμπάκοφ γνωστοποίησε πως οι Ουκρανικές Αερογραμμές, Ukraine International Airlines (UIA), έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων και έχουν αυξήσει τη χωρητικότητα των αεροπλάνων τους σε επιπλέον πτήσεις από το Κίεβο στο Μόναχο και στη Γενεύη, τις οποίες η Lufthansa δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας - Φόβοι για κατάρριψη αεροσκάφους

Δύο ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι συναντούσαν προβλήματα στην ασφάλιση ορισμένων πτήσεων τους, ενώ ξένοι αερομεταφορείς άρχισαν να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της χώρας, καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στα σύνορά της.

Η UIA δήλωσε πως έλαβε την ειδοποίηση από τους ασφαλιστές της, καθώς ειδικοί είπαν πως και άλλες αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπαινίχθηκαν αμφότερες πως θα καταβληθούν νέες διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση σήμερα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας δήλωσε πως οι ασφαλιστές της είχαν ήδη διακόψει την κάλυψη τουλάχιστον ορισμένων εκ των αεροσκαφών της σε πτήσεις εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου.

Το καλοκαίρι του 2014, τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει βίντεο με τη στιγμή που το αεροσκάφος των Malaysia Airlines συντρίβεται στο έδαφος μετά την κατάρριψή του από πύραυλο πάνω από την Ανατολική Ουκρανία.

Malaysia Airlines crash: Video shows the moment MH17 crashed

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ